Почетна > Бизнис
Бизнис

Хабек против пуштања у рад гасовода Северни ток 2

Немачки вицеканцелар и министар за економију и климатске мере Роберт Хабек изјавио је да се нада да ће Немачка моћи да изађе на крај с енергетском кризом без настављања пројекта гасовода Северни ток 2.
хабек
Фото: Танјуг/Markus Schreiber)

„Пуштање гасовода Северни ток 2 није опција за решавање проблема, јер би то учинило Немачку још зависнијом од руског гаса. Немци су до сада били успешни у превазилажењу кризе и на то можемо да будемо врло поносни“, рекао је Хабек у интервјуу за телевизију ЗДФ, пренела је агенција Интерфакс.

Упркос веома високим ценама, огромној инфлацији и проблемима у снабдевању енергентима, додао је он, „народ се ујединио и тражиће решење“ ових проблема.

Руски председник Владимир Путин изјавио је новинарима током недавне посете Техерану да је немачком канцелару Олафу Шолцу рекао да снабдевање Европе гасом може да се повећа јер „имамо још једну спремну трасу, Северни ток 2, која може да се покрене -али се не покреће“.

Хабек је у интервјуу за ЗДФ такође подржао план Европске комисије за смањење потрошње гаса, којем се противи један број чланица ЕУ и изразио наду да ће оне променити став.

Европска комисија је 20. јула представила план према којем би земље чланице ЕУ од 1. августа до 1. марта 2023. године требало да предузму мере за смањење потрошње гаса за 15 одсто.

Protok gasa kroz Severni tok 1 stabilan, preko gasovoda Jamal opao

Преузмите андроид апликацију.