Почетна > Свет
Свет

Гутереш: Женска права нису луксуз који може да чека

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поручио је данас да права жена нису луксуз који може да чека док се не реше кризе у свету и навео да сваких десет минута једну жену или девојчицу усмрти члан породице или партнер, а да свака два минута једна жена умре током трудноће или порођаја.
Фото: Танјуг/АР/John Minćillo

Гутереш у ауторском тексту поводом 8. марта, Медјународног дана ззена, оценио да широм света остварени напредак у погледу права жена полако нестаје пред нашим очима, а најновије прогнозе процењују да ће, ако се настави овим темпом, бити потребно још 300 година да се постигне пуна родна равноправност.

„Морамо преокренути ове ужасне трендове и заузети се за животе и права жена и девојчица, свуда. Ово представља један од мојих главних приоритета и окосницу рада Уједињених нација широм света. Од Јужног Судана до Мијанмара, подржавамо жене и девојчице у кризи осигуравајући да се у мировним процесима чује и њихов глас“, навео је Гутереш.

Он је оценио и да данашње кризе које се надовезују једна на другу, од рата у Украјини до ванредне климатске ситуације, најпре и најтеже погађају жене и девојчице.

„У светлу глобалних изазова по демократију, у питање се доводе и ускраћују права жена над њиховим телима и права на самостално одлучивање о сопственим животима“, написао је Гутереш, саопштила је Канцеларија УН у Београду.

Он је навео да два статистичка податка врло илустративно описују неуспех.

„Сваких десет минута једну жену или девојчицу усмрти члан породице или интимни партнер.
Свака два минута једна жена премине током трудноће или порођаја. Већина таквих смртних случајева може се у потпуности спречити“, истакао је Гутереш.

Ове године, како је додао, Међународни дан жена усредсређен је на затварање родног јаза у науци, технологији и иновацијама.

Глобално гледано, приступ и коришћење интернета је за 21 одсто вероватније међу мушкарцима него међу женама, а у земљама са ниским дохотком та разлика је и преко 50 одсто, наводи се у тексту.

Нагласио је да су чак и најбогатије земље на губитку због родно-заснованих стереотипа и историјске пристраности. На пример, у технолошкој индустрији, мушкарци су двоструко бројнији од жена, а у пољу вештачке интелигенције, тај однос је пет према један.

Дискриминација жена у науци и технологији последица је вишевековног патријархата, дискриминације и погубних стереотипа, оценио је Гутереш и додао да жене чине свега три одсто добитника Нобелове награде у научним категоријама од 1901. године до данас, а жене на интернету – укључујући научнице и новинарке – често су на мети сексистичког говора мржње и злостављања чија је намера да их ућуткају и посраме.

„Потребна нам је акција на више фронтова како бисмо осигурали да жене и девојчице могу да дају свој пуни допринос глобалном знању кроз науку и технологију.

Морамо срушити баријере – од дискриминаторних података до стереотипа који девојчице одвраћају од изучавања природних наука у раном узрасту“, поручио је Гутереш.

Додао је да доносиоци одлука свих врста морају поспешити учешће и лидерство жена у науци и технологији.

„Требало би да буду креативни, прошире могућности за запошљавање и да се оно темељи на вештинама. И морају бити истрајни у таквој намери. Родна равноправност се неће десити сама од себе, она мора постати приоритет на коме ће се посвећено радити. Овај приступ даје резултате у Уједињеним нацијама, где имамо сопствену стратегију родног паритета међу запосленима“, нагласио је он.

Сматра и да је потребна акција како би се створило безбедно дигитално окружење за жене и како би се позвали на одговорност починиоце дигиталног насиља, као и дигиталне платформе које им то омогућавају.

Он наводи да Уједињене нације сарађују с владама, цивилним друштвом, приватним сектором и другим актерима на Кодексу понашања чији је циљ смањење штете и повећање одговорности на дигиталним платформама, истовремено бранећи слободу изражавања.

„Женска права нису луксуз који може да чека док не решимо климатску кризу, окончамо сиромаштво и створимо бољи свет“, исткао је Гутереш.

Такође, улагање у жене и девојчице представља најсигурнији начин да се уздигну сви људи, заједнице и земље, те да се остваре циљеви Агенде за одрживи развој до 2030. године.

„Удружимо снаге за инклузивнији, праведнији и просперитетнији свет за жене и девојчице, мушкарце и дечаке, свуда“, поручио је Гутереш.

Toblerone menjaju logo, više ne smeju isticati Materhorn

Преузмите андроид апликацију.