Почетна > Свет
Свет

Гутереш позвао Русију и Украјину да покажу „дух компромиса“

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је данас у Лавову Русију и Украјину да покажу „дух компромиса“ како би осигурали наставак спровођења споразума који је Украјини омогућио да настави извоз житарица из црноморских лука.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer, file

Гутереш је након разговора са украјинским председником Володимиром Зеленским и турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом рекао да је 21 брод у складу са споразумом отпловио из украјинских лука за мање од месец дана, а 15 је отишло из Истанбула за Украјину да утоваре жито и друге залихе хране, пренео је Ројтерс.

„Од руске инвазије на Украјину, био сам јасан: нема решења за глобалну прехрамбену кризу без осигуравања потпуног глобалног приступа украјинским прехрамбеним производима и руској храни и ђубривима“, поручио је Гутереш на конференцији за новинаре у Лавову.

Додао је да су потписници споразума радили професионално и у доброј намери да би храна могла да настави да се превози.

„Апелујем да се тако настави и да у духу компромиса превазиђу све препреке и трајно реше све потешкоће“, поручио је Гутереш и додао да су иницијативе у конфликтним ситуацијама крхке и да морају стално да се негују.

Према оквирном споразуму од 22. јула уз посредовање Турске и Уједињених нација, Украјина је почетком августа могла да настави извоз житарица из црноморских лука, а што је било у застоју пет месеци.

„У међувремену видели смо знаке да глобална тржишта хране почињу да се стабилизују. Али хајде да немамо илузије – дуг је пут пре него што се ово преточи у свакодневни живот људи у њиховој локалној пекари и на њиховим пијацама“, поручио је генерални секретар.

Такође, како је рекао, доток хране и ђубрива из Украјине и Русије у већим количинама кључан је за даље смиривање тржишта роба и снижавање цена.

Erdogan: Niko ne želi novi Černobilj

Преузмите андроид апликацију.