Почетна > Свет
Свет

Гутереш: Пакистану потребна огромна подршка због поплава

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш посетио је данас неколико области у Пакистану које су опустошене поплавама, током своје дводневне посете земљи за коју је рекао да неправедно трпи разорне последице климатских промена.
гутереш
Фото: Танјуг/Evgeniy Maloletka

Гутереш је слетео данас у провинцију Синд, пре него што је прелетео изнад неких од најтеже погођених области на путу ка Балуџистану, још једној тешко погођеној провинцији, пренео је Ројтерс.

У јулу и августу Пакистан је добио 391 мм кише, или скоро 190 одсто више од 30-годишњег просека.

У јужној провинцији Синд падало је 466 одсто више кише од просека.

„Тешко је не бити дубоко дирнут када чујете тако детаљне описе трагедије. Пакистану је потребна огромна финансијска подршка. Ово није питање великодушности, већ је питање правде“, рекао је Гутереш након слетања у Синд, према снимку који је објавила канцеларија премијера Шебаза Шарифа, наводи Ројтерс.

Он је још рекао да свет треба да разуме утицај климатских промена на земље са ниским приходима.

„Човечанство је водило рат против природе и природа узвраћа ударац. Природа узвраћа ударац у Синду, али није Синд тај који је проузроковао емисије гасова стаклене баште које су тако драматично убрзале климатске промене. Постоји веома неправедна ситуација у односу на ниво разарања“, рекао је Гутереш.

Стручњаци кажу да је Пакистан одговоран за само 0,4 одсто светске емисије штетних гасова које се сматрају узроком климатских промена.

САД су одговорне за 21,5 одсто, Кина за 16,5 одсто, а ЕУ за 15 одсто укупне количине загађујућих гасова у свету.

„Земље које су одговорније за климатске промене требало је да се суоче са овим изазовом“, рекао је Гутереш.

Рекордне монсунске кише и отапање глечера на северним планинама изазвали су поплаве у Пакистану, у којима је погинуло више од 1.391 особа, а уништене су куће, путеви, железничке пруге, мостови, стока и усеви.

Огромна подручја земље су поплављена, а стотине хиљада људи евакисано је из својих домова.

Влада Пакистана је саопштила да је 33 милиона становника погођено поплавама, а Пакистан процењује штету на 30 милијарди долара, наводи Ројтерс.

Gutereš izrazio zabrinutost zbog nuklearnih aktivnosti Severne Koreje

Преузмите андроид апликацију.