Почетна > Свет
Свет

Гутереш: Ове године мир нам је потребнији више него икада

У 2023. години нам је потребан мир и то више него икада, поручио је у новогодишњој поруци генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и навео да нам је потребан мир једних с другима, са природом и климом, у кући.
Фото: Танјуг/АР/John Minćillo

Мир нам је потребан и на улицама и заједницама, уз пуну заштиту свих људских права, у светилиштима, уз поштовање веровања једних других, као и мир на мрежи, без говора мржње и злоупотребе, нагласио је Гутереш.

„У 2023. ставимо мир у срце наших речи и дела. Заједно, учинимо 2023. годином када ће мир бити враћен у наше животе, наше домове и наш свет“, истакао је генерални секретар УН.

Казао је да је свака Нова година тренутак препорода, да пометемо пепео старе године и спремамо се за светлији дан, те да су 2022. године милиони људи широм света буквално помели пепео.

Гутереш је навео да су од Украјине преко Авганистана до Демократске Републике Конго и шире, људи напуштали рушевине својих домова и живота у потрази за нечим бољим и да је широм света, 100 милиона људи било у покрету, бежећи од ратова, пожара, суша, сиромаштва и глади.

Erdogan danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

 

Преузмите андроид апликацију.