Почетна > Свет
Свет

Гутереш: Неопходно реформисати Савет безбедности УН и Бретонвудски систем

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је данас да је неопходно реформисати Савет безбедности УН и Бретонвудски систем, како би били релевантни за савремена глобална политичка и економска кретања.
Фото: Танјуг/AP Photo/Lujain Jo

„Данашње глобалне структуре управљања одражавају јучерашњи свет. Оне су углавном настале након Другог светског рата, када су многим афричким земљама још владале колонијалне силе.Ово се посебно односи на Савет безбедности Уједињених нација и институције Бретон Вудса“, рекао је Гутереш на самиту БРИКС-а у Јужноафричкој Републици, преноси ТАСС.

Он је истакао да мултилатералне институције морају бити реформисане да би остале универзалне и да би одражавале данашњу моћ и економску реалност, а не ону након Другог светског рата.

„У одсуству такве реформе, фрагментација је неизбежна. Не можемо себи приуштити свет са подељеном глобалном економијом и финансијским системом са различитим стратегијама о технологији, укључујуц́и вештачку интелигенцију и са конфликтним безбедносним оквирима“,нагласио је Гутереш.

Он је навео да је дошао у Јоханесбург са једноставном поруком: у подељеном свету преплављеном кризама, једноставно нема алтернативе сарадњи.

„Морамо хитно да повратимо поверење и поново оживимо мултилатерализам за 21. век. Ово захтева храброст за компромис за опште добро“, нагласио је генерални секретар УН.

Бретонвудски споразум је међународни споразум постигнут на конференцији представника 44 земље одржаној средином 1944. у Бретон Вудсу (у америчкој држави Њу Хемпшир), о решавању послератних монетарних и финансијских проблема.

На конференцији су основани Међународни монетарни фонд и Међународна банка за обнову и развој.

Ukrajina: Svi ciljevi operacije na Krimu ispunjeni, neprijatelju naneti gubici

Преузмите андроид апликацију.