Почетна > Свет
Свет

Гутереш на самиту АСЕАН-а: Ризик од „великог слома“ светских система

Последњег дана самита Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти, генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је на опасност од фрагментације и „великог лома“ светских економских и финансијских система.
Фото: Танјуг/AP Photo/Lujain Jo

У говору на самиту АСЕАН-а, на којем учествују и САД, Кина, Јапан и друге државе, Гутереш је позвао светске лидере да пронађу мирнодопска и инклузивна решења за изазове с којима се свет суочава, пренео је Ројтерс.

„Постоји стварна опасност од фрагментације – великог слома у светским економским и финансијским системима, с разилазећим стратегијама у технологијама и вештачкој интелигенцији и конфликтним безбедносним оквирима“, рекао је генерални секретар УН.

Гутереш је позвао на успостављање механизма за пружање помоћи задуженим привредама у развоју, суспензију плаћања (дугова), дуже рокове зајмова и ниже каматне стопе. Такође је подржао преусмеравање и додатних 100 милијарди долара из програма специјалног повлачења средстава Међународног монетарног фонда преко мултилатералних развојних банака како би се повећала ликвидност и изашло у сусрет потребама земаља у развоју.

Гутереш је такође рекао да остаје „дубоко забринут“ због све горе ситуације у Мјанмару, где је од 2021. на снази војни пуч, кад је реч политичким, људским и хуманитарним правима.

„Понављам свој хитан позив војним властима у Мјанмару да саслушају тежње свог народа, ослободе све политичке затворенике и отворе врата повратку демократској владавини“, рекао је он.

Истовремено, на Форуму Источне Азије, у оквиру самита АСЕАН, председник Индонезије Џоко Видодо позвао је лидере учеснике форума да отклоне тензије и не стварају нове сукобе или ратове, пренео је Ројтерс.

Индонезија, која председава АСЕАН-у ове године, такође је позвала да форум буде место сарадње, а не заоштравања међудржавних ривалстава.

Очекује се да ће светски лидери данас, последњег дана самита АСЕАН-а, имати серију састанака посвећених безбедности и трговини, у тренутку док се нека подручја суочавају с тињајућим тензијама и отвореним конфликтима.

Уз земље чланице АСЕАН-а, на самиту учествују потпредседница САД Камала Харис, премијер Кине Ли Ћијанг и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, као и лидери партнерских земаља – Јапана, Јужне Кореје, Индије, Аустралије и други.

Blinken najavio novu pomoć SAD Ukrajini vrednu više od milijardu dolara

Преузмите андроид апликацију.