Почетна > Свет
Свет

Гутереш: Лидери Г20 могу да спрече климатску катастрофу

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је данас да лидери Г20 имају способност да спрече климатску кризу „која измиче контроли“ и позвао их да преобликују глобална финансијска правила која је назвао застарелим и неправедним.
Фото: Танјуг/АР/Khalil Senos

„Климатска криза се драматично погоршава, али колективном одговору на њу недостаје амбиција и брзина“, рекао је Гутереш у говору у Њу Делхију, преноси Ројтерс.

Он је позвао светске лидере да остану посвећени циљу Париског споразума о клими из 2015. да се пораст глобалне просечне температуре одржи знатно испод 2 степена Целзијуса изнад прединдустријског нивоа, као и да наставе напоре да се пораст ограничи на 1,5 степени.

Гутереш је изложио Пакт о климатској солидарности према којем велики емитери штетних гасова треба да уложе додатне напоре да смање емисије, и да помогну неразвијеним економијама да учине то исто.

„Климатска криза измиче контроли, али земље Г20 треба да контролишу ситуацију. Оне су одговорне за 80 одсто глобалних емисија. Половичним мерама се, међутим, неће спречити климатски колапс“, упозорио је Гутереш.

Шеф УН такође је позвао лидере Г20 да обезбеде стимуланс од најмање 500 милијарди долара годишње како би се испунили циљеви одрживог развоја.
Он је додао да је глобалној финансијској архитектури неопходна темељна, структурна реформа, као и Савету безбедности УН.

Stotine ljudi u Grčkoj zarobljeno u poplavljenim selima bez hrane i vode

Преузмите андроид апликацију.