Почетна > Свет
Свет

Гутереш: Изгледи за мир у Украјини опадају, расте вероватноћа ескалације

Изгледи за постизање мира у Украјини опадају, док вероватноћа даље ескалације сукоба расте, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, изразивши бојазан да свет клизи у „рат већих размера“.
Фото: Танјуг/АР/John Minćillo

Говорећи Генералној скупштини о својим приоритетима за 2023. годину, генерални секретар УН је рекао да је планети потребан “мир у складу са Повељом УН и међународним правом”.

„Бојим се да свет не улази у шири рат. То ради широм отворених очију,“ рекао је Гутереш.

Према његовим речима, судњи дан је ближи него икад, „време је да се пробудимо и делујемо“, а нуклеарне силе прво морају да одустану од употребе нуклеарног оружја генерално.

Шеф хуманитарних послова УН Мартин Грифитс изјавио је да скоро 40 одсто становништва Украјине треба помоћ, у контексту више од 7.000 смртних случајева цивила и широко распрострањеног разарања.

Информишући Савет безбедности о тренутној хуманитарној ситуацији на терену, он је навео да су куће, школе и болнице у Украјине уништени, а читави градови тешко оштећени.

„Ово насиље не показује знаке смиривања“, рекао је он, подсећајући на недавне ваздушне нападе и потресне сцене из своје децембарске посете Украјини.
Грифитс је указао на „колосалне изазове“ изазова са којима се народ Украјинесуочава, од раширеног сексуалног насиља и трговине људима, до ужасне штете на инфраструктури.

Грифитс је подсетио да УН пружају помоћ, а хуманитарне операције су се експоненцијално прошириле у протеклој години. Конвоји су испоручили помоћ за спасавање живота у селима близу линије фронта у руралним деловима Доњецке, Запорошке, Херсонске и Харковске области. Више од 650 хуманитарних организација сада ради у свим украјинским областима, навео је он.

„Али, морамо да допремо до више људи, чешће“, нагласио је Грифитс.

„Морамо наставити да се чврсто залажемо у свим аспектима, да зауставимо хуманитарну катастрофу и патњу украјинског народа и да се позабавимо дубоким глобалним импликацијама овог рата на глобалне цене хране и енергије, трговину и ланце снабдевања, као и на питања нуклеарне безбедности“, закључио је Грифитс.

ЕУ сазива кризни састанак како би организовала помоћ угроженима у Турској и Сирији

Преузмите андроид апликацију.