Почетна > Србија
Србија

Гутереш дели став шефа УНМИК-а о акцијама Приштине

Министар спољних послова Никола Селаковић, после седнице СБУН на којој је разматран редовни шестомесечни извештај о раду УНМИК-а, разговарао је са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, који је између осталог показао и велико интересовање за дешавања у нашем региону за ситуацију у БиХ, односе Србије и Хрватске.
Фото: PrtSc/Министарство спољних послова

„На састанку који је трајао готово три пута дуже него што је протоколом било предвиђено, било је речи о седници СБ и извештају генералног секретара о мисији УНМИК-а и активностима за период март-септембар 2021. где смо добили уверавања да ће мисија наставити да делује непристрасно у складу са мандатом, датим и повереним у складу са Резолуцијом 1244”, рекао је министар Селаковић у Њујорку за Танјуг и РТС.

Селаковић је рекао да генерални секретар дели “објективан и језгровит” став шефа УНМИК-а Захира Танина из извештаја о последњим дешавањима у покрајини, са таблицама на административној линији и у Косовској Митровици и Звечану.

“Реакција је очигледна, брифинг који је шеф УНМИК-а изнео на СБУН је став и генералног секретара”, рекао је шеф стрпске дипломатије и нагласио да у претходном периоду није било уобичајено да се на седници разматра оно што није било у извештајном периоду.

“Сама чињеница да је Танин управо тој ситуацији посветио готово 40 одсто времена је онај поглед и становиште који дели и сам генерални секретар. Имали смо прилику да томе посведочимо и током тог састанка”, рекао је Селаковић.

Шеф УНМИК-а Захир Танин упозорио је амбасадоре држава чланица СБ УН да једностране акције Приштине доприносе расту тензија, да је неколико инцидената, након извештајног периода, попут одлуке Приштине да уводе нови режим регистарских таблица или акција против шверца, уследило као последица недостатка политичког разумевања и комуникације, као и да су ти потези продубили неповерење српског становништва на северу.

Селаковић је навео да је посебну пажњу генералног секретара УН привукла тема дешавања у БиХ, да је нарочито истакао потребу за што већом и интезивнијом сарадњом Србије и Хрватске, а у циљу још веће и боље стабилизације региона.

Министар је казао да је искористио прилику да Гутереша упозна са резултатима економских и друштвених реформи, са иницијативом председника Србије “Отворени Балкан” која је препозната као шанса за регион од стране председника владе Северне Македоније и Албаније, а што је наишло на озбиљно одобравање и поздрављање генералног секретара.

Фото: Танјуг/МСП/Дарко Лазић

Према речима Селаковића, састанак је био прилика да искаже интересовање Србије која сматра да су УН најважнија међународна организација, кључна за очување мира и стаблности у целом свету, али и територијалног интегритета и суверенитета, да Гутереш посети Београд.

Селаковић је додао да је у разговору било и личних емотивних тренутака где се присетио како је као млад човек долазио и у Југославију, у Београд и обилазио обалу Јадрана.

Додао је да је Гутереш изнео дивна сећања, на понос Србије, када је као особа одговорна за избегле и расељене сарађивао са председником Србије, тадашњим премијером.

“Посведочио је однос пун хуманости и солидарности који је тада и народ Србије и наше руководство показивао према избеглим са Блиског истока који су пролазили кроз Србију“, рекао је Селаковић.

Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Demokratske Republike Kongo

 

Преузмите андроид апликацију.