Почетна > Србија
Србија

Грујичић:Уз помоћ „Чувам те“, сваку пријаву насиља можемо да испратимо до краја

Министарка здравља Даница Грујичић оценила је данас да је национална платформа за превенцију насиља која укључује децу „Чувам те“ сјајна ствар и да омогућава да се свака пријава насиља испрати до краја.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Како је истакла на округлом столу у Палати Србија у Београду, посвећеном координацији цивилног и државног сектора на тему превенције и заштите деце од насиља, платформа „Чувам те“ омогућава пријаву насиља без јавног одавања личних података.

„Желим да кажем свим грађанима да могу да остану потпуно анонимни. Почевши од прве пријаве, када пријављују неко насиље, тачно се види да ли желите или не желите да будете анонимни. Оно што је најважније јесте да добијате број по коме можете да пратите шта се десило са вашом пријавом.

Оно што је такође важно, посебно када је здравство у питању, то је да је повезано око 190 здравствених установа. За сада ће то бити одговорни људи који ће на основу извештаја лекара попуњавати платформу“, истакла је Грујичић.

Платформа „Чувам те“ има умрежених 2.700 ентитета – све основне и средње школе, центри за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције, основна и виша јавна тужилаштва, национални центар за безбедност деце на интернету и установе социјалне заштите за смештај деце и омладине.

Министарка сматра да је „Чувам те“ пројекат који треба да помогне сваком детету које се нађе у невољи да из ње што пре и са што мање трауме изађе.

„Ми желимо, и све ћемо на том плану учинити, да никоме не допустимо да науди нашој деци. Зато је овај пројекат Владе Републике Србије од највеће важности за будућност наше деце“, изјавила је Грујичић.

Како каже, треба радити на томе да се сваки облик насиља и све оно што је сумњиво – пријави.

„Боље је да постоји више негативних пријава за које ће се испоставити да се није десило ништа страшно, него да се нешто пропусти и да изгубимо младог човека или девојку зато што је вршено насиље над њима – било породично, било вршњачко –  а да нисмо могли да им помогнемо“, изјавила је Грујичић.

Према њеним речима, у оквиру платформе завршено је више од 150.000 обука о томе како да се пријави насиље. Како каже, обуку је завршио и велики број деце.

„Ја молим и родитеље и наставнике и другаре и школе, ако приметите да се ваш другар повлачи, ако мења понашање, ако није више исти – морате га питати шта му је. Он има право да буде и болестан, али има право да буде и нерасположен зато што је на неки начин понижен“, навела је Грујичић.

Помоћница директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Биљана Марић рекла је да платформа има два дела – први, превентивно-едукативни део, где постоје обуке за децу, родитеље и наставнике и други, који се односи на пријаву насиља над децом.

„Истакла бих и додатно техничко решење, а то је мобилна апликација ‘Чувам те’, која омогућава деци да на само један клик на мобилном телефону родитељу или неком другом стигне порука о локацији са координатама где се дете налази“, навела је Марић.

Како је рекла, захваљујући платформи, имаћемо увид у ефикасност поступања сваке установе где се чека на поступање, а временом и анализе које мере су донеле позитивне резултате, зависно од тога да ли се ситуације насиља са истим лицима понављају или не.

На платформи „Чувам те“ тренутно има око 70.000 регистрованих корисника, навела је Марић.

U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Преузмите андроид апликацију.