Почетна > Бизнис
Бизнис

Грубјешић: Укрупњавање банкарског сектора не треба да брине клијенте

Промене на банкарском тржишту Србије не треба да брину клијенте, а најбитније у свему је што је Србија економски стабилна са јако високим девизним резервама и јавним дугом испод 60 одсто БДП, рекао је Зоран Грубишић из Београдске банкарске академије
Фото: Pixabay/Tumisu

Говорећи о скоро потписаном купопродајном споразуму којим Аик банка преузима Еуробанк Директну, Грубјешић сматра да је ово последња Грчка банка која напушта наше тржиште, те да су остале једна мађарска, пар аусријских и пар италијанских банака.

„Продужава се укрупњавање банкарског сектора Србије. То је све било очекивано. Банка мора да буде стабилна, мора да има довољан ниво капиталне адекватности зарад управљања ризиком. НБС треба да одобри ову трансакцију.“, рекао је за Тањуг Грубјешић.ж

Он сматра да те промене никако неће утицати на кваллитет банкарских услуга.

Грубјешић сматра да ове промене не треба да забрину клијенте банака.

„Неће доћи до никаквих измена у вези са постојећим уговорима. Може да се промени само пословна политика према новим клијентима банке“, каже Грубјешић.

Он сматра да Србија има високу инфлацију и да банкарски сектор може томе да се прилагођава високим каматним стопама.

„Очекујемо рестриктивну монетарну политику централних банака. То су озбиљни изазови, и све захтева потезе креатора економске политике, а креатор у нашој земљи је Министарство финансија. Добра вест у свему томе је да је наш јавни дуг испод 60 одсто БДП и да имамо јако високе девизне резерве. Србија је стабилна. Потребно је зауставити и оборити инфлацију, а притом одржати у томе неки ниво економског раста“, каже Грубјешић.

Он сматра да у Србији постоји велико раслојавање становништва и неравномерна расподела богатства.

Građani uzeli 60 odsto manje zajmova nego pre godinu dana

 

Преузмите андроид апликацију.