Почетна > Свет
Свет

Гроси: Украјина и Русија заинтересоване за заштитну зону

Украјина и Русија су заинтересоване за предлог Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да се успостави заштитна зона око нуклеарне електране Запорожје, саопштио је данас директор Агенције Рафаел Гроси, што би, како је рекао, подразумевало прекид ватре.
гроси
Фото: Wikimedia Commons/IAEA Imagebank

Он је позвао обе стране да хитно прекину гранатирање и обезбеђивање формалне нуклеарне безбедности и заштине зоне око нуклеарке.

„Видео сам знаке да су заинтересовани за тај споразум. Видим две стране које се ангажују са нама и постављају много питања“, рекао је Гроси на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, питања о којима се разговара укључују радијус зоне и улогу особља ИАЕА.

Додао је да су два званичника ИАЕА тренутно стационирана у Запорожју и да је то оно што агенција назива сталним присуством у тој нуклеарки. На питање да ли се његов предлог односио на прекид ватре, а не на уклањање све војне опреме или особља, Гроси је рекао да оно што је сугерисао обухвата прекид ватре, али да може да укључује и друге ствари.

„У суштини, то је обавеза да ниједна војна акција неће укључивати нити ће подразумевати гађање нуклеарке или подручје на којем би то могло да утиче на њен нормалан рад. То је оно што очекујемо“, рекао је Роси.

Русија и Украјина међусобно се оптужују за гранатирање највеће европске нуклеарне електране, у којем су оштећени објекти у близини њених шест реактора , што представља ризик од нуклеарне катастрофе.

Нукеларка Запорожје налази се на југу Укрјаине, на левој обали Дњепра код града Енергодар.

Нуклеарка је од марта под контролом руских снага, али њом и даље управље украјински државни оператер Енергоатом.

Kremlj: Neće biti demilitarizacije nuklearke Zaporožje

Преузмите андроид апликацију.