Почетна > Свет
Свет

Гроси: Физички интегритет НЕ Запорожје више пута био нарушен

Очигледно је да је „физички интегритет“ нуклеарне електране Запорожје „нарушен неколико пута“, саопштио је директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси након боравка у украјинском постројењу, преноси Би-би-си.
Фото: Wikimedia Commons/IAEA Imagebank

У обраћању новинарима, након што се из нуклеарке Запорожје, коју су у марту заузеле руске трупе, вратио на украјинску територију, Гроси је рекао да је и даље забринут „све док не будемо имали стабилнију ситуацију“ у постројењу и објаснио да „инспектори нису утврдили да ли је уочена штета намерна или случајна“.

„Али то је реалност коју морамо да препознамо и то је нешто што се не смемо да допустимо да се даље дешава“, додао је он.

И Русија и Украјина протеклих седмица међусобно се оптужују за гранатирање и нападе на нуклеарну електрану и подручје око ње.

Гроси је известио и о разговорима које су инспектори водили са украјинским радницима у објекту, за које је рекао да су мирни упркос војној окупацији, истичући њихов „невероватан степен професионализма“, наводи Би-би-си.

Он је такође поновио да ИАЕА тражи „стално присуство“ у електрани како би наставила своју анализу „техничких аспеката“ онога што је уочено у контроли.

Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

Преузмите андроид апликацију.