Почетна > Србија
Србија

Гренел: Три године од Вашингтонског споразума,односи Београда и Приштине погоршани

Бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је данас, поводом треће годишњице Вашингтонског споразума, који је потписан у Белој кући, да су након одласка Доналда Трампа са места председника САД, односи Београда и Приштине погоршани.
Фото: Wikimedia Commons/Gage Skidmore

„У последње две и по године насиље међу странама је порасло, зависност од НАТО трупа је порасла, а економски изгледи – посебно на Косову – су ослабили. Одлука председника (САД Џозефа) Бајдена да уступи амерички дипломатски и економски ангажман у региону аналитичкој парализи Европске уније је погоршала, а не побољшала ствари“, навео је Гренел у изјави за Српски радио Чикаго.

Према његовој оцени, више од две и по године након што је Доналд Трамп напустио Белу кућу, односи између Београда и Приштине пате због напуштања дипломатског, политичког и економског вођства од стране Бајдена.

„Као што ме је председник Трамп упутио пре него што смо започели преговоре о споразуму из 2020. године, једини начин да се странке помере ка бољој, сигурнијој будућности био би одбацивање истих неуспешних захтева и тачака разговора, као и одбацивање истих политичких ћорсокака из претходних 20 година“, рекао је Гренел.

Он је мишљења да „неограничено очекивање да се историјске грешке морају исправити пре него што уследе мир, безбедност и просперитет само продужава сукоб који је већ превише коштао ова друштва“.

„Дугујемо младим људима у Србији и на Косову да одбаце политичке вратоломије, симболичне победе и свођење рачуна — и уместо тога радимо на стварању заједничке економске будућности. Наивно је рачунати на експанзију иностраног пословања у региону, док је физичка безбедност људи и имовине гарантована присуством НАТО трупа“, изјавио је бивши амерички изасланик за дијалог.

Гренел подсећа да споразум из 2020. предвиђа заједничку и растућу економску будућност за стране у којима су уклоњене трговинске баријере, изграђене нове ваздушне и копнене саобраћајне везе, Влада Србије пристала је да диверзификује снабдевање енергијом даље од Русије, а влада привремених приштинских институција да ће „користити студију изводљивости коју је спровела влада САД за језеро Газиводе/Ујмани (неутрално названо Трамп језеро) за развој могућности водених ресурса, укључујући чисту енергију“.

„За време председника Трампа, странке су се обавезале да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обновљену међуверску комуникацију, заштитити верске објекте, наставити реституцију имовине без наследника и непотражене имовине из Другог светског рата, те убрзати напоре на лоцирању и идентификацији посмртних остатака несталих из југословенских ратова“, навео је Гренел.

Он каже да су се споразумом такође сложили са низом двопартијских приоритета које је годинама форсирао Стејт департмент САД: означавање Хезболаха у целости терористичком организацијом и ограничавање његових операција и финансијских активности у региону; обавезујући се да ће помоћи декриминализацији хомосексуалности у 69 земаља у којима је она тренутно илегална; и ширење дипломатских односа са Израелом и другим зараћеним савезницима САД.

„Можда највећи знак да су ова достигнућа из Трампове ере поништена био је неуспех Бајденове администрације и њених колега из ЕУ да једноставно продуже договорени једногодишњи мораторијум захтевима за новим чланством Косова у међународним организацијама, у замену за једногодишњи мораторијум на српску кампању за повлачење признања Косова“, закључио је Гренел.

Он каже да се мора учинити више ако желимо да видимо мир и просперитет између Београда и Приштине.

„Нажалост, Џо Бајден и његова администрација јасно су ставили до знања да Балкан и балкански народи нису њихов приоритет“, додао је Гренел, који се нада још једној Трамповој администрацији „како би поново учинио регион Балкана главним приоритетом за Америку“.

Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije

Преузмите андроид апликацију.