Почетна > Свет
Свет

Грчка предлаже да ЕУ привремено прихвати децу погођену ратом у Гази

Европа има дужност да прихвати децу повређену и трауматизовану ратом у Гази све док траје сукоб, изјавио је данас грчки министар спољних послова Јоргос Герапетритис.
Фото: WikimediaCommons/Dietmar Rabich

Он је у потрази за партнерима за овај пројекат, који се односи на привремено довођење деце у Европску унију и за Ројтерс је рекао да је о тој идеји разговарао са палестинским премијером Мохамедом Мустафом ове недеље.

„Морамо се врло јасно суочити са овом трагедијом“, рекао је Герапетритис. Према његовим речима, Европа треба да буде отворена за повређене људе из Газе, али и за децу која се сада суочавају са глађу или другим врстама опасности.

Он није рекао колико би људи могла да прими Грчка или ЕУ, али је рекао да се о том питању разговара са палестинским властима.
Герапетритис је нагласио да та иницијатива није повезана са регуларном миграцијом, која је постала политички осетљива у Европи и којој се оштро супротставља десница.

„Ово је очигледан позив на хуманитарну помоћ. Овде не говоримо о економским мигрантима или другим врстама ирегуларних миграција“, рекао је он.

Грчка је раније овог месеца изабрана за члана Савета безбедности Уједињених нација за период 2025-2026, а Герапетритис верује да јој историјске везе са арапским светом дају кредибилитет да делује као мировни посредник.

Putin: Pripremljen novi temeljni dokument za osnovu odnosa Rusije i Severne Koreje

Преузмите андроид апликацију.