Почетна > Бизнис
Бизнис

Грчка, Пољска, Малта и Белгија против ограничења цена гаса

Грчка, Пољска, Малта и Белгија су државе чланице Европске уније које су одбациле предлог о ограничавању цена гаса на 275 евра по мегават сату (MVh), након што се 27 министара енергетике из европског блока састало данас да разговарају о више начина за смањење трошкова енергије.
Freepik/aleksandarlittlewolf

Пољска министарка за климу Ана Москва изјавила је да је план смешан и да није прихватљив јер је предложена цена у овом тренутку далеко изнад тржишне, пренео је Ројтерс.

Белгијска министарка енергетике Тине Ван дер Стратен рекла је по доласку на разговоре да је текст који се налази на столу незадовољавајућ и да не наводи јасно да ли ће утицати на цене. Њихов грчки колега Константинос Скрекас казао је да је ограничење од 150-200 евра по мегават сату „реално“.

„То би могло да нам помогне да смањимо цене гаса и самим тим смањимо цену струје, што је велики изазов у Европи ове зиме“, истакао је Скрекас.

Малта је, такође, била незадовољна предложеном горњом границом цена, при чему је њена министарка енергетике и животне средине Миријам Дали рекла да строги услови потребни да би се механизам покренуо то чине готово немогућим.

Чак 15 земаља ЕУ захтевају ограничење трошкова за енергенте након што су цене гаса рекордно скочиле прошлог августа, а Русија смањила испоруке Европи након санкција Запада због рата Москве против Украјине.

Томе се противи мањи, али моћан табор који предводи највеха економија ЕУ – Немачка.

Заједно са Холандијом, Шведском, Аустријом и Финском, они наводе да би ограничење могло да измести снабдевање гасом негде другде и да смањи подстицаје за смањење потрошње гаса.

Комисија је предложила да се ограничи цена на Холандској берзи гаса Титле Трансфер Фацилити (ТТФ) ако премашује 275 евра/МВх у трајању од две недеље и ако, истовремено, цене буду 58 евра више од цене течног природног гаса (ЛНГ) за 10 узастопних трговачких дана.

Естонска министарка Рина Сикут је једина казала да је план прилично у реду, као привремена мера и само ако се бави екстремним повећањем цена, али не као трајно решење.

„Европа и даље мора да буде атрактивно тржиште гаса“, рекла је Сикут и додала да било које мере у вези са фосилима и гасом не решавају проблем.

”Потребна нам је локална, приступачна енергија која има мали утицај на животну средину – а то је обновљива енергија“, истакла је она.

Г7 за ограничење цене руске нафте од 65 до 70 долара по барелу

Преузмите андроид апликацију.