Почетна > Путовања
Путовања Свет

Грчка острва за која нисте знали

Грчка острва распламсавају машту и хране душу безграничним плаветнилом, те историјом прожетом чудесним митовима, испричаном кроз древне, сунцем избељене рушевине. Има их између 1200 и 6000 (у зависности од тога шта се рачуна као оство) док је оних насељних нешто више од 200. И насељеност је релативан појам. Док на Криту живи више од пола милиона, а на Евији готово 200 хиљада становника, постоје острва са једноцифреним бројем становника, као и она где су једини “локалци” козе.

Грчка острва се деле у следеће групе или архипелаге: Тракијска, Егејска, Јонска, Саронска, Спораде, Кикладе, Додекане, и Крит. Данас ћемо се држати подаље од свима познатих Крфа, Тасоса и Санторинија, те вам представити неколико грчких острва одличних за одмор, а за која можда нисте чули. Свако од њих има сопствени ритам и шарм и посебно је на свој начин.

Фото: Unsplash/Rick van der Haar
Икарија

Магична каменита Икарија део је источних Егејских оства и једно је од најчудноватијих грчких оства. На Икарију туристи ретко свраћају, те су њене драматичне шумовите клисуре, стеновити пејзажи који наликују Месецу и скривене плаже са аквамаринским водама колико толико неистражени.

Фото: Unsplash/Christian Burri

На острву се вековима живело у изолацији, у страху оф пирата и страних освајача са свих страна света. Управо изолација допринела је креирању јединствених традиција и величању породичних вредности, што доприноси посебности Икарије.

Уз све то, Икарија је позната и као “Плава зона”, једно од пет локација на свету са најдуговечнијим становништвом. Ваздух на Икарији је чист, поветарац топао, храна свежа, а вино добро, те живот поприма опуштен темпо.

Серифос
Фото: Unsplash/Giandomenico Pozzi

У западном делу Киклада, недалеко од Атине, налази се Серифос. Ово је острво нетакнутих плажа, љупких села, сртмих планина које се обрушавају у тиркизне заливе и генерално сирове лепоте.

Посетиоци могу истражити главно село Хора са уским улицама, белим кућама и традиционалним тавернама, посетити древну тврђаву која нуди панорамски поглед на острво, или се опустити на плажама као што су Ливади и Псили Аммос, познатим по својој природној лепоти.

Фото: Unsplash/Christos Andriopoulos

Хору данас чине два насеља која су се временом проширила и повезала. Ано и Като (или Горња и Доња) Хора – са старијим Горњим градом који се истиче по својим уским, кривудавим стазама и видиковцима са невероватним погледом на море, док је у доњем граду главна лука.

Архитектура, цркве и беле уличице са двориштима пуним бугенвилије непогрешиво “одају” Кикладе. Залазак сунца на Серифосу је посебан бонус.

Карпатос

Дугуљасто и кршевито острво Карпатхос је друго највеће у Додеканезу, архипелагу на југоисточном крају Егејског мора. Нуди аутентичан доживљај грчког острва – истиче се дивљим планинама и плавим увалама, а легенда каже да су баш ту рођени Прометеј и његови Титани.

Фото: Unsplash/Dimitris Kiriakakis

Хомер Карпатос помиње у ‘Илијади’ те као свако поштено грчко острво Карпатос чува и бројне митове и легенде.

Посетиоци могу истражити традиционална села као што је Олимпос са својим карактеристичним каменим кућама и старим обичајима, посетити прелепе плаже попут Apella и Amoopi, или истраживати ​​природне лепоте – пећине и пејзаже као што је Плака. Такође, острво је познато по својој богатој фолклорној традицији.

У зависности од тога које острво планирате посетити добра је идеја проверити локалне календаре за “панигири”.

Фото: Unsplash/Ries Bosh

Ови летњи сеоски фестивали су јединствена културна искуства која могу бити веома забавна, али могу и утицати на ред вожње трајекта, радно време атракција и проузроковати гужве које могу компликовати логистику кретања.

На пример, панигири на Икарији се одржавају током целе летње сезоне на различите дане светаца, а неки од фестивала трају од сумрака до свитања.

Аутор текста: Н. К.

Pariz kao scenografija: najlepše filmske lokacije

Преузмите андроид апликацију.