Почетна > Свет
Свет

Грчка гради нови одрживи град на обали мора? (ВИДЕО)

Од Партенона и Акрополе до великог низа градских храмова и амфитеатара, Атина је најпознатија по свом спектакуларном античком шарму. Али то би се ускоро могло променити: главни град Грчке требао би бити дом хипермодерног мега-града који би могао бити једно од најфутуристичкијих насеља на планету.

Пројект се зове Еллиникон и искористиће више од шест милионаквадратних метара земљишта које се пре користило као градски аеродром. Ово обално предграђе Атине – место је удаљено само 20 минута вожње подземном железницом од средишта града – биће готово потпуно изграђено од нуле.

Па шта тачно можемо очекивати ​​од Еллиникона?

Укратко, готово све што обично имате у граду. Од хотела и канцеларија до стамбених четврти, здравствених установа и спортских терена, Еллиникон ће такође имати сопствену ривијеру, марину, големи парк и наводно највеће малопродајно подручје у Европи.

Све се то најављује као „највећи европски пројект урбане регенерације“, а дизајни изгледају прилично блиставо.

С једне стране, Еллиникон ће бити опремљен хрпом врхунске зелене технологије и садржаваће обални парк од два милиона квадратних метара, плус 50 километара стаза за пешаке и бициклисте. Такође је све пројектовано да буде „град од 15 минута“, што значи да је све доступно пешице.

Еллиникон се гради и отвара у фазама. Очекује се да ће фаза А, која укључује стамбени торањ и комплекс за куповину и ресторане, бити отворена већ 2025. Очекује да ће пројект укупно коштати огромних 8 милијарди евра.

Zemljotres jačine 4,3 stepena u Jadranskom moru kod Riminija

Преузмите андроид апликацију.