Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Градска управа за образовање реаговала на догађаје у ОШ „Васа Стајић“

На завршној приредби у ОШ “Васа Стајић“ деца су певала и наступала уз хитове Баје Малог Книнџе због чега је, поред побуне одређеног броја родитеља, дошло и да покушаја опозиционе струје да извуче нешто из ове ситуације.
Фото: Градске инфо

Поводом недавног инцидента огласила се и Градска управа за образовање. Преносимо вам њихову изјаву у целости:

“Политиканству није место у школама, нити ђаке треба користити за стицање јефтиних политичких кампања, као што је злоупотребљен инцидент на завршној приредби у Основној школи „Васа Стајић“.

Без обзира на то што смо мишљења да је инцидент неоправдано попримио велике размере, сматрамо да је за сваку осуду емитовање било које песме на ђачкој прослави у којој се на непримерен начин говори о припадницима других националности.

Нови Сад је систем са 55 основне и средње школе. У тако великом систему инциденти су могући, али, за разлику од ранијег периода када су новосадске школе биле познате по бруталном вршњачком насиљу, данас то није случај.

Нови Сад има другачију политику од 2012. године. Изградња школа и вртића, и унапређење услова образовања су главни приоритет Града Новог Сада.У Новом Саду је бесплатан боравак деце у државним вртићима. Изграђено је 6.504, гради се 5.980 квадрата нових вртића, у којима је обезбеђено 1.456 места за новосадску децу.

Нови Сад је добио модерну Музичко-балетску школу, најопремљенију у региону, величине 14.804 квадрата. Доградњом је обезбеђено 5.842 квадрата у постојећим школама.

Овогодишњи буџет за образовање од преко шест милијарди динара највећи је у историји Новог Сада.
У недостатку негативних тема, на које су медији навикли, било је могуће да случај с емитовањем проблематичне песме извесног Баје Малог Книнџе постане топ тема у јавности.

Град Нови Сад и Управа за образовање ни на који начин не учествују у организацији ђачких прослава. Ученици то раде сами уз дозволу наставника и професора. А још мање можемо да утичемо на избор музике који деца слушају код куће.

Истовремено, запрепашћујуће је какво су дубинско и детаљно познавање опуса Баје Малог Книнџе исказале опозиционе партије. У томе се посебно истакао Покрет слободних грађана.

Међутим, посреди је лажна афера. Њима не смета песма. Она је само изговор. Опозицији смета што се Нови Сад развија и напредује, јер знају да то руши све њихове планове да се безидејном политиком домогну скупштинских клупа и обезбеде себи лагодан живог преко грбаче грађана.

Њихова политика се састоји од изазивања и афирмације инцидената и подела. Притом треба истаћи да је промоција овакве врсте музике као званичног наратива била популарна до 2012. године.

Цео Нови Сад се сећа да су 2009. године пекли волове и плаћали новогодишњи концерт за ову врсту уметника.

Нови Сад је за разлику од тог времена Европска престоница културе у којој наступају највећа имена светске музике, и у ком се уместо Дугиног посела организује маратон Бетовенових симфонија.

У исто време Нови Сад настоји да изнова афирмише културу различитости, која је до 2012. била затрована мржњом и инцидентима. И свако коме смета споменик помирења заговорник је нових сукоба и нових подела, јер такве политичке опције, могу да дођу до гласова само у сукобљеном друштву.

Будући да је Нови Сад, мултиетничка и мултикултурна средина и Културна престоница Европе, у којој се не истичу различитости, него негује посебност, тражићемо да полиција истражи да ли се спорна песма на списку нашла случајно, незнањем деце, или ју је неко подметуо намерно, да изазове инцидент и креира аферу, тамо где је нема.“

Нови Сад, 23. јун 2022. године


Novi Sad u slici: Četvrtak 23. jun

Преузмите андроид апликацију.