Почетна > Србија
Србија

Градска капија ”Шиљак”

Средњевековни церемонијални улазак у град можете и дан данас да доживите у Бачу, проласком кроз капију „Шиљак”, на источном делу комплекса утврђења.
Foto: filminserbia.com

Четвороугаону капију од опеке карактеришу лук и готичке бифоре, које сведоче о имплементацији европског стила. Покривена кула на којој је сачувана једна етажа, некада је представљала улазак у средњевековни град, а данас раздваја комплекс градитељског наслеђа и савремени град, при чему задржава своју некадашњу функцију. Некада се из руралног предела кроз „Шиљак” улазило у урбанизовану средину, а данас је портал између два времена – средњевековног и савременог.

 

Некадашњи покретни мост преко меандра реке Мостонге више не постоји, али подграђе у које се улази кроз капију „Шиљак” и данас има тридесетак кућа. Визуелне карактеристике амбијента и без реконструкције, чувају трагове урбане меморије утврђења и њених некадашњих бедема и палисада.

Крећући се пешке од тврђаве ка центру Бача, шетајући подграђем, наићи ћете на градску капију са називом Шиљак, која је некада имала покретни мост.

Преко садашњег пешачког моста дочекаће вас турско купатило, хамам, који је највероватније изграђено након 1578. године. На овом локалитету могу се видети просторије и остаци керамичких цеви, које су некада служиле за развођење топле и хладне воде.

У оквиру два различита пројекта, рађено је на реконструкцији капије „Шиљак“ у Бачу, и на Бачкој тврђави.

Надамо се да ће Бач бити и на вашој листи дестинација које ћете посетити у наредним недељама. До тада уживајте у видео прилогу који смо урадили са вас.

Vučić se sastao sa ministrom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju UAE

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке