Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Градоначелник Вучевић: Циљ Новог Сада је да постане бициклистички град

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који учествује на самиту „Velo-city 2022“ у Љубљани, изјавио је да је циљ Града да Нови Сад буде препознатљив и функционалан као бициклистички град и да покрајинска престоница континуирано улаже у проширење мреже бициклистичког саобраћаја, која се тренутно распростире у дужини од преко 90 километара.
Фото: Танјуг/SERGEJ CUKOVIC

Како је саопштила Покрајинска влада, учествујући на панелу градоначелника балканских градова и градова о револуционарним одлукама које би требало донети у региону како би почео да се развија бициклистички менталитет међу грађанима, будући да је регион веома оријентисан на аутомобиле, Вучевић је рекао да је у протеклих десет година број свакодневних бициклиста порастао за готово 300 процената и да их сада има скоро 40.000.

„Радимо на инфраструктури, стазама, рентирању бицикала, постављамо станице за јавну поправку бицикала. Упознао сам учеснике са захтевним радовима на сређивању стаза на Футошком путу, као и уклањању пруге на стази на Детелинари и реконструкцијом Позоришног трга, како би бициклистима био дозвољен улаз из Јеврејске и да би се грађани више подстакли да долазе бициклом у центар, уместо аутомобилом“, рекао је Вучевић.

Што се тиче изазова са којима се сусрећу новосадски бициклисти, Вучевић је навео безбедно паркирање и то што сремска страна готово да и нема бициклистичке стазе, као ни Мост Слободе.

Како наводи Покрајинска влада, на самиту који траје од 14. до 17. јуна, учествују градоначелници и активисти који се баве темом одрживе мобилности, а који су чланови Мреже „CIVINET Словенија-Хрватска-Југоисточна Европа“, највеће мреже за одрживу мобилност, са преко 200 градова чланица и невладиних организација.

Учесници регионалног пленарног састанка „Политичка храброст за пробојне одлуке“ фокусирали су се на одлуке које је најтеже донети у градовима са Балкана, јер то обично значи да се људима на почетку неће допасти, с обзиром на то да је аутомобил и даље примарна опција за већину грађана.


Otvorena nova sezona kupanja na otvorenom bazenu na Spensu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.