Почетна > Свет
Свет

Градоначелник Маријупоља: Град је у рукама окупатора

Градоначелник Маријупоља Вадим Бојченко изјавио је данас да је његов град у рукама окупатора након вишенедељне опсаде руских снага које су, каже, сравниле град, довеле до погибије људи и натерале стотине хиљада да оду из својих домова.
Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Није све у нашој моћи. Ми смо, нажалост, данас у рукама окупатора“, рекао је Бојченко у телевизијском интервјуу емитованм уживо,а пренео је CNN.

Бојченко је позвао на евакуацију преосталих житеља Маријупоља, који је имао преко 400.000 становника пре него што је Русија започела напад на Украјину 24. фебруара.

„Према нашим проценама око 160.000 људи данас се налази у опкољеном граду Маријупољу, где је немогуће живети, јер нема воде, струје, грејања, нема комуникација“, рекао је Бојченко и додао: „И заиста је страшно“.

Не зна се да ли се у граду још воде борбе, али је неопходна комплетна евакуација града, поручио је Бојченко.

„Наша најважнија мисија данас је да спасемо сваки живот… И постоје наде да ћемо успети. На пример, има 26 аутобуса који треба да иду у Маријупољ да би евакуисали људе, али нажалост нису добили дозволу за кретање… И ова игра се игра сваки дан. Цинична игра типа “Да, спремни смо. Можете да возите тамо“, али у ствари не функционише. Наши возачи – хероји, под ватром покушавају да стигну до места где становници Маријупоља могу да буду покупљени и где чекају с надом да ће имати такву прилику. Али, Руска Федерација се игра са нама од првог дана,“ навео је градоначелник.

У вишенедељном гранатирању овог лучког града оштећено је 90 одсто стамбених објеката, од чега је 60 процената директно погођено, а 40 одсто уништено.

Оштећено је и седам болница, од којих су три уништене, оштећена су три породилишта, седам института за високо образовање, 57 школа и 70 вртића, од којих су 23 школе и 28 вртића уништени.

Ukrajina nije spremna da se odrekne nijednog dela teritorije

 

Преузмите андроид апликацију.