Почетна > Србија
Србија

Грађани Србије за ЕУ, пријатељи Грци, непријатељи Хрвати

Да је сутра референдум, Србија би постала чланица ЕУ, али са највећим бројем противника чланству икада забележеним, показало је истраживање ставова грађана Института за европске послове у коме су грађани као највеће пријатеље Србије виде Грчку и Мађарску, а као непријатеље Хрватску и Велику Британију.
Фото: Инситут за европске послове

У данашњем саопштењу, Институт наводи да је истраживање јавног мњења спроведено од 4. до 14. марта ове године, на репрезентативном узорку од 1.228 испитаника на теме чланства Србије у ЕУ, користи од сарадње са Унијом, пријатеља и непријатеља међу државама, односа у региону и пута ка чланству.

Просечна оцена односа између Србије и ЕУ износи 2,85, а од укупног броја испитаних – 45,9 одсто грађана однос између Србије и ЕУ оцењује оценом 3, док је оцену 2 дало 20,9 одсто испитаних, “четворку” 17 одсто, оцену 1 – 8,2 одсто, а “петицу” 3,1 проценат испитаних.

Међу испитаницима, 45 одсто подржава чланство Србије у Европској унији, у највећој мери високообразовани и они из градских насеља, док 43 одсто има супротан став, а 12,3 процената није умело да се изјасни по овом питању.

Тако је забележена најнижа вредност процента испитаника који подржавају, као и највиша вредност процента испитаника који не подржавају чланство Србије у ЕУ, стоји у саопштењу Института.

Више од половине, 60 одсто испитаника, сматра да Србија има користи од сарадње са ЕУ, 27 одсто је мишњена да земља од тога нема користи, док 13 одсто није умело да се изјасни по овом питању.

Занимљиво је да на питање ко је највећи пријатељ Србије – готово сваки четврти, односто 24 одсто сматра да је то Грчка, док 16 процената каже да је то Мађарска, док је Немачку навело седам одсто, а Француску шест одсто испитаних.

Са друге стане, највећим непријатељем у Европској унији 22 одсто испитаника сматра Хрватску, одмах затим Велику Британију – 21 одсто и Немачку 18 одсто.

Готово трећина испитаних сматра да од суседних држава најбоље односе имамо са Мађарском, затим са БиХ, 21 одсто, Северном Македонијом 11 одсто, док се остали одговори јављају у мање од 10 одсто случајева.

Уколико би сутра био расписан референдум о чланству Србије у Европској унији, 41 одсто испитаника наводи да би гласало “за”, док 39 одсто има супротан став, а седам процената не би изашло на гласање, док 13 одсто њих не зна како би гласало.

“Поређењем са резултатима из претходних истраживачких таласа забележена је највиша вредност испитаника који би гласали против чланства Србије у ЕУ, постоји тренд пада оних који подржавају чланство Србије у ЕУ, највиша бројка неодлучних („не знам“), те је забележена најнижа вредност икада оних који не би изашли на гласање”, наводи се у саопштењу.

Половина испитаника сматра да Србија не би требало да одустане од чланства у ЕУ, док 35 одсто сматра супротно, а 15 процената њих не зна.

Када су у питању информације о Европској унији, 43 одсто грађана сматра да нема довољно информација, а нешто мање њих, 39 одсто сматра да их има, док 18 одсто не зна.

Највећи број испитаника наводи да информације о ЕУ очекује да добија путем медија (29%), затим од Владе Србије (28%), од ЕУ (14%), невладиних организација (11%), парламента (10%) и школа-факултета (7%), док се остали одговори јављају у мање од један одсто случајева.

Nacionalni konvent o EU za uvođenje sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.