Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Град Нови Сад улаже у заштиту животне средине; Следи повећање субвенција за уградњу соларних панела

Поводом Светског дана заштите животне средине који је обележен данас у Дунавском парку, Мира Раденовић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове говорила је о значају уградње соларних панела и субвенцијама које Град Нови Сад даје својим грађанима.
Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић/Илустрација

„Град Нови Сад је три пута до сада продужио конкурс за соларне панеле, односно за све грађане који су заинтересовани да конкуришу како би добили средства за инсталацију истих. Није пријављен довољан број грађана како би се утрошила сва средства, а ми бисмо требали да имамо више пријављених него што имамо средстава. Наш циљ је да искористимо сва средства која имамо на располагању, а нама делује као да грађани нису најбоље разумели одређене ствари у вези са овим конкурсом и дошло је до неких шумова између органа јавне власти и грађана. Велика је исплативост соларних панела, али постоји једна ограничавајућа околност, а то је висина улагања. “

„Без обзира колика је величина субвенција, у овом случају града Новог Сада она је до 50 одсто, односно 400.000 динара. Дакле, сваком грађанину је потребно минимално 800.000 хиљада динара за уградњу соларних панела и то је заправо разлог због ког они нису толико заинтересовани. Верујем да је ово од великог значаја, а ми ћемо покушати да можда понудимо веће субвенције како бисмо више заинтересовали становништво. Конкурс је завршен 31. маја и нећемо расписивати нови, а очекујем да ћемо у наредних 15 дана објавити прелиминарне резултате“ – рекла је Мира Раденовић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове.

 

Преузмите андроид апликацију.