Град Беч који располаже са 2.000 хектара ораница и винограда спада у највеће органске произвођаче у Аустрији.
Градски производи ће убудуће бити груписани под новим брендом „Бечки укус“ (нем. Wiener Gusto) и имаће за циљ да подстакну грађане да купују бечке органске производе.
Сви производи су 100 одсто органски и локално произведени, а кратке транспортне руте доприносе заштити климе и обезбеђују сигурност у снабдевању.
До сада се жетва са градских имања продавала велепродаји, али од сада ће бити усмерена ка новом бренду.
У понуди ће за почетак бити пшенично брашно, затим сочиво, кромпир, ражано брашно, ланено уље, леблебије и дивљач.
Планирано је да се наредних година понуда прошири и дода сунцокретово уље, спелтино брашно, сокови, јабуковача, тофу, уље дивљег лана и производи из слободног узгоја свиња и говеда.
Градска имања се већ годинама обрађују на органски начин чиме се подстиче биодиверзитет флоре и фауне.
Захваљујући ђубрењу искључиво компостом ствара се хумус и подржавају природни животни процеси у земљишту.
„Земљишта богата хумусом складиште велике залихе угљеника и тиме дају суштински допринос заштити климе“, изјавио је Јирген Чернохорски, члан градског већа задужен за климу.
„Беч је једини велики град који има сопствену органску производњу“, објашњава поносно градоначелник Михаел Лудвиг.
„Шумарска и пољопривредна предузећа града су реализовала јединствен пројекат који је у још једном аспекту обогатио квалитет живота у Бечу“, изјавио је Лудвиг.
Преузмите андроид апликацију.