Почетна > Србија
Србија

Готово 50 одсто грађана Србије болује од хипертензије

У Београду данас почиње 8. Конгрес хипертензије са међународним учешћем, у организацији Удружења за хипертензију Србије. и трајаће до 26. новембра.
Фото: Pexels/Los Muertos Crew

Готово 50 одсто становништва Србије болује од повишеног крвног притиска.

Артеријска хипертензија је веома распрострањена кардиоваскуларна болест, од које болује четвртина опште светске популације, па можемо речи да је то болест са епидемијским карактером. Према подацима које за сада имамо, готово 50 посто становништва Србије болује од повишеног крвног притиска. Проценат оболелих од хипертензије расте са годинама, посебно после 60-те године и тада захвата преко 60 посто популације, рекла је за Танјуг проф. др Весна Стојанов, председник Удружења за хипертензију.

Висок крвни притисак је најважнији фактор ризика, чешћи од дијабетеса, пушења и повишених вредности масноћа у крви, за настанак кардиовасуларних компликација. Најчешће компликацие до којих доводи повишен крвни притисак су шлог, инфаркт миокарда, срчана слабост и периферне васкуларне болести, казала је др Стојанов.

Циљ конгреса је, истиче, да укаже на важност и значај мултидисциплинарног приступа у дијагностици и терапији артеријске хипертензији.

„О превенцији, дијагностици, лечењу високог крвног притиска и спречавању кардиоваскуларних и других комплиација, говориће преко 100 истакнутих, емиенентних, предавача из наше земље као што су кардиолози, ендокринолози, нефролози, психијатри, физиолози, специјслисти превентивне медицине, гинеколози и многи други, као и 20 еминентних стручњака из иностранства, рекла је др Стојанов.

У сесији Европска искуства која се одржава данас од 16 часова учесници конгреса имаће прилику да се међу првима упознају са новим препорукама ЕСХ , које ће званично бити представљене 2023. године. О томе ће говорити председник Европског Удружења за хипертензију (ЕСХ) проф. др Гуидо Граши и многи други, навела је др Стојанов.

Ovih pet namirnica je dobro imati pri ruci ako se razbolite

Преузмите андроид апликацију.