Почетна > Србија
Србија

Горе по нас што се више говори о Косову и Метохији у контексту рата у Украјини

Запад жели што брже решење за косовско питање, нарочито што се то питање посматра у контексту рата у Украјини, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и додаје да је горе по нас што се више говори на такав начин о КиМ.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Међународна заједница жели што брже решење по питању Косова и Метохије, како би се сагледала реалност из њихове визуре. Они желе да побију аргументе које користи председник Владимир Путин када говори о косовском преседану, о признању западних земаља, да би оправдао своје поступке у Украјини“, рекао је Петковић за РТС.

Зато председник Александар Вучић каже да је Србија колатерална штета сукоба великих и моћних у свету, додаје Петковић.

Истакао је да је састанак Вучића са изасланицима Емануела Макрона и Олафа Шолца био тежак, а да се Србија бори да сачува мир и стабилност, те да никада неће признати независност КиМ.

„Овде је реч о чистом кршењу међународног права и о томе ће председник Вучић говорити на заседању Генералне скупштине УН. Сви сада говоре о кршењу територијалног интегритета Украјине, а управо то се десило Србији по питању Косова и Метохије“, рекао је Петковић.

Како је навео, од Србије се очекује да одлучи са које стране завесе ће бити.

„Ситуација на КиМ нимало није једноставна, имајући у виду да се приближава 31. октобар који је Аљбин Курти поставио као рок за пререгистрацију возила. Једностраним потезима покушава да загорча живот нашем народу на КиМ, дестабилизује ситуацију и изврши притисак на председника Вучића и Београд“, рекао је Петковић.

Говорећи о околностима у којима Србија има задатак да се бори за мир и стабилност, Петковић је истакао и да се изградњом нелегалних база на северу КиМ крши и Бриселски споразум и сви остали споразуми, међу којима војно-технички који је потписан са Кфором.

По том споразуму специјалне косовске јединице могу да уђу на Север само уз претходну сагласност команданта Кфора и четири градоначелника са Севера.

О томе је, каже, међународна заједница јасно упозорена.

Петковић је позитивно оценио и учешће Србије на Самиту Брдо Бриону, на којем ће се разговарати о ситуацији на Западном Балкану, а нагласио је и да је добро то што ће се на првој седници новог сазива парламента говорити о КиМ.

О томе треба да се разговара у парламенту, каже Петковић и додаје да ће Вучић сутра представити Скупштини извештај о преговарачком процесу са Приштином за период од 15. јуна 2021. до 1. септембра ове године и одговарати на сва питања.

Говорећи о предлогу опозиционе коалиције Уједињени да се формира комисија за утврђивање платформе за преговарачки процес, Петковић је рекао да је питање КиМ једно од најважнијих националних питања које захтева одговорно понашање, а опозиција је, према његовим речима, неодговорна по том питању.

Vučić danas na samitu Procesa Brdo-Brioni

 

Преузмите андроид апликацију.