Почетна > Бизнис
Бизнис

Googlemaps ускоро нуди путање са најмањом потрошњом горива

Како су кренуле цене горива, тешко да ће ико у скорије време бринути о његовом утицају на животну околину.
Фото: PrtSc/How To Tutorial/YouTube

Но, у случају Гугловог додатка за његову навигациону апликацију, то подразумева уштеду овог енергента, па ваља макар почути шта су девелопери наумили. Прошле јесени уведен је нови критеријум за израду путање до жељеног одредишта.

Онај, по коме ће возило потрошити најмање горива, а самим тим оставити најмањи угљенични отисак. Дакле, не ради се о најбржем, већ о „најзеленијем” решењу. Испрва, појачање је било доступно само на територији САД и Канаде, да би сада компанија објавила да ће током наредних недеља оно појавити на подручју још 40 европских држава. Званичног списка нема, али се надамо да смо, пошто на Старом континенту укупно има 44 земље, ипак упали у ту групу.

Када буду у погону, новим еко-рутама приступаћемо преко Route Options менија иза оне три тачкице у апликацији, где бирамо Preferred fuel-efficient routes. Софтвер ће тада понутити избор између четири врсте горива/погона – бензин, дизел, хибрид и струја. Нажалост, плина у понуђеним опцијама нема! Интернет гигант проценио је да ће се на овај начин глобални допринос угљен-диоксида атмосфери смањити за милион тона, што је као да са путева уклонимо 200 000 аутомобила.

Industrija bicikala: Kako je Portugalija postala velesila

Преузмите андроид апликацију.