Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

„Google Deepmind” и Институт за вештачку интелигенцију у Нови Сад доводе светске стручњаке

Србија постаје један од центара развоја вештачке интелигенције у свету. Овог лета, од 15-25. јула у Новом Саду одржаће се летња школа у организацији Гуглове компаније „DeepMind“ и Института за вештачку интелигенцију Србије посвећену кључним темама из области машинског учења и вештачке интелигенције.
Фото: Војводина уживо

Током јучерашњег гостовања на РТС, председник Републике Србије, Александар Вучић изјавио је да ће Србија, поред тога што је једна од 29. земаља чланица Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, можда и председавати овом светском организацијом. Све ово је показатељ да је Влада Републике Србије на време увидела значај развоја вештачке интелигенције и других савремених технологија, захваљујући којима је Србија постала земља иновација.

Фото: GPAI

Глобално партнерство за вештачку интелигенциј (ГПАИ) је међународна организација чије су државе чланице “локомотива” развоја технологије, која ће у будућности одсудно преобликовати привреду и друштво.

Глобално партнерство за вештачку интелигенцију је настало 2020. године на иницијативу председника Француске Емануела Макрона и канадског премијера Џастина Трудоа, уз подршку Г7 и „OECD“. Током прве одржане конференције 2021. године, председнику Макрону је уручен годишњи извештај о раду организације чији су оснивачи Аустралија, Канада, Француска, Немачка, Индија, Италија, Јапан, Мексико, Нови Зеланд, Република Кореја, Сингапур, Словенија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Европска унија. Те године су се оснивачима придружиле и Белгија, Чешка, Данска, Израел, Холандија, Пољска и Шведска, а 2022. године и Турска, Аргентина, Сенегал и – Србија.

“Чланице ГПАИ не постају све земље које поднесу захтев за пријем. Прошле и ове године неколико њих је одбијено, јер нису прошле густо сито од неколико десетина стручних питања која се тичу развоја ИТ сектора и вештачке интелигенције (ВИ) у националним оквирима“, казао је 2022. године, приликом уласка у чланство, за “Политику“, Стефан Баџа, саветник у кабинету премијерке Ане Брнабић..

Летња школа из области машинског учења и вештачке интелигенције у Новом Саду

Организовање овог јединственог догађаја, поставља Србију још једном на мапу најразвијенијих земала света које разговарају, развијају и унапређују вештачку интелигенцију. Ову конференцију најавила је и премијерка Ана Брнабић на друштвеној мрежи X, и написала ” у Новом Саду окупиће се истраживачи, професори из Оксфорда, Монтреала, Њујорка, компанија попут Гугла и Мајкрософта”.

„Изузетно ми је задовољство што ће источноевропска летња школа машинског учења –  „Eastern European Machine Learning“ (ЕЕМЛ) бити одржана у Србији! ЕЕМЛ је најпризнатија школа вештачке интелигенције и машинског учења за регион источне Европе, која редовно привлачи најпрестижније реномиране светске предаваче. Присуство на ЕЕМЛ-у у Србији су већ потврдили престижни предавачи са Оксфорда, Њујоршког универзитета, Монтреалског Универзитета, Универзитета у Београду, компаније „Microsoft Research“, као и компаније „Google Deepmind” која је дугогодишњи партнер ЕЕМЛ -а.

Овај догађај је одлична прилика да ојачамо положај Србије у свету вештачке интелигенције, кроз врло интересантна предавања светски признатих стручњака, пажљиво осмишљене радионице којима ће теоретски концепти бити преведени у имплементиране системе, као и значајна прилика за повезивање и сарадње са стручњацима за вештачку интелигенцију из целог света“, каже др Петар Величковић, истраживач у Гугловој компанији „ДеепМинд“ и члан Саветодавног одбора Института за вештачку интелигенцију Србије.

Фото: Институт за ВИ Србије

Током лета Нови Сад ће постати епицентар интензивне обуке, окупљајући стручњаке и ентузијасте из области машинског учења и вештачке интелигенције из целог света и пружајући им прилику да продубе своје знање и вештине.

Портал Војводина узиво, прошле године организовала је међународну конференцију о улози вешачке интелигенције у медијима АИМ, када су учесници били из водећих медијских кућа и универзитета, укључујући и Институт за вештачку интелигенцију Србије.

Који су закључци конференције АИМ и како је протекла, погледајте на линку.

16 ekipa iz šest različitih država: „Novi Sad Indoor Baseball 2024“ 24. i 25. februara na SPENS-u

Преузмите андроид апликацију.