Почетна > Србија
Србија

Голубовић: Историја подземног Београда може бити атракција

У оквиру Дана културне баштине у Београду су и овог викенда организоване вођене шетње кроз подземље града под називом „Београд испод Београда“ како гласи и назив књиге чији је један од аутора и данашњи водич Видоје Голубовић.
Фото: PrtSc/beogradispodbeograda.com

„Историја подземног простора датира још четири, пет хиљада година пре Христа. Овај локалитет на Ташмајдану има три целине, једна је везана за каменолом који има податке из римског периода, затим Лерово командно место, и треће је права природна пећина која је стара између шест и осам милиона година“, рекао је Голубовић за Тањуг.

Екипа Тањуга је на улазу у тунеле Ташмајдан затекла велики број посетилаца, а Видоје каже да је исто било и протеклог викенда, као и за све четири туре које су организоване данас.

„Влада велико интересовање и камо среће да се ово организује да буде права туристичка атракција Београда, и не само ово него и Авала и Карађорђева улица, и бројне друге дестинације где се налазе подземни објекти. Сви они имају такву историју чиме се Београд може дичити“, нагласио је Голубовић.

Аутори књиге „Београд испод Београда“ Зоран Николић и Видоје Голубовић су у својој књизи описали подземни Београд, а за ташмајданске тунели како кажу важе и за најмистериозније место у Београду, које “памти” Римљане, Турке, Немце и Србе.

Ташмајдан су још Римљани користили као каменолом, да би то исто чинили и Турци који су му и дали име од речи „таш“ – камен, и „мајдан“ – рудник.

О величини овог простора говоре белешке путописца Феликса Каница 1860. године који је написао да је на том месту могло да буде склоњено више од 600 волујских запрега са храном.

У Првом светском рату су се и наши људи скривали од аустроугарског бомбардовања, а немачка команда је пећине искористила као озбиљно војно склониште.

Данас ту постоје три пећине повезане ходницима, као и простор у којем су боравили немачки војници током окупације.

Oštećen srpski spomenik u Tirani (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.