Почетна > Свет
Свет

Голоб сутра почиње преговоре о новој словеначкој влади

Победник парламентарних избора у Словенији и будући премијер Роберт Голоб изјавио је данас да што пре жели да формира нову владу потврдивши да већ ове недеље почиње консултације са партнерским странкама.
Фото: Танјуг/Небојша Тејић

„Очекујем да ће преговори с будућим коалицијским партнерима почети у уторак“, рекао је Голоб за словеначку редакцију портала Н 1, и указао да његов Покрет слобода рачуна на савезнишво са социјал-демократама (СД) Тање Фајон, али и са странком Левица (Л) Луке Месеца, преноси ХИНА.

Голоб је потврдио да би у будућу владу кадровски желео да укључи и две странке левог центра које на општим изборима нису прешле цензус, а реч је о Листи Марјана Шареца (ЛМШ) и о Странци Аленке Братушек (САБ).

Он је истакао да је његов циљ да формира владу од људи који су стручни и квалитетни, без обзира на њихову страначку припадност.

„Ми нисмо класична странка, ми смо покрет. Због тога ми немамо страначку дисциплину нити нам је намера да је примењујемо. Појединце процењујемо на основу њихове стручности и знања. Партијско чланство није услов за добијање функције“, предочио је Голоб.

Будући премијер Словеније би желео да оформи нову коалицију што пре због чега се процењује да би нова влада Словеније, имајући у виду све предвидене постизборне процедуре, можда могла да буде оформљена већ у другој половини маја.

До тада, текуће послове ће обављати одлазећа влада Јанеза Јанше чију је смену Голоб током кампање наводио као главни мотив свог политичког ангажовања.

Rusija počela serijsku proizvodnju raketnog sistema S-500

Преузмите андроид апликацију.