Почетна > Србија
Србија

Гојковић: Најлакше је извртати чињенице политичким паролама

Чланица Председништва Српске напредне странке и министарка културе Маја Гојковић саопштила је вечерас поводом, како је навела, низа увреда и неистина које је изнео глумац Никола Којо, да је “најлакше извртати чињенице политичким паролама како би се сакрила и потценила подршка Владе Србије и актуелне власти филмским радницима, које до 2012. године практично није било“.
Фото: Танјуг/Горан Златковић

“Тачно је да је новац који се из јавних извора издваја за снимање серија и филмова, новац свих грађана Србије, али је исто тако тачно да странке које је Никола Којо политички подржавао и које подржава нису улагале у културу, ни у филмове ни у серије, а да су наше музеје, који припадају свим грађанима Србије, држале дуже од деценије затвореним“, поручила је Гојковић у саопштењу.

Она је поставила и питање зашто Којо није у име глумаца и уметника, у име културе тада подигао глас.

“Зашто није питао како то да партије које подржава, а које су водиле ресор културе на свим нивоима власти – 12 година у Београду и АП Војводини, као и на републичком нивоу нису издвајале 1,2 милијарде динара за снимање филмова и серија и 1,8 милијарди динара за подстицаје филмској индустрији, као што се издваја данас? Постојао је „Телеком Србије“ и у време власти коју он подржава, па како је могуће да се нису снимале серије у мери у којој се снимају у последњих 10 година? Зашто не каже грађанима Србије да је у 2008. години Филмски центар Србије имао буџет од свега 36,8 милиона динара, а 2012. године још мањи – 24,8 милиона динара“, истакла је Гојковић.

Колики је напредак остварен у тој области говори, како додаје, константан раст издвајања за филм од 2013. године, а од 2018. године до данас годишњи буџет Филмског центра редовно износи преко милијарду динара, односно чак 44 пута више него 2012. године, не рачунајући новац који се издваја из других јавних извора финансирања.

“Такође, јавности ради, у последње четири године, број запослених у овој области порастао је за чак 39 одсто“, додала је.
Ова Влада Србије, уз подршку председника Србије Александра Вучића, како је нагласила Гојковић, данас обнавља и гради домове културе, биоскопске сале, а за протеклих 10 година дигитализовано је укупно 28 биоскопских сала широм Србије“.

“Истовремено, заиста сам згрожена порукама мржње које је Никола Којо упутио, називајући грађане Србије погрдним и увредљивим именима. Подругљиво, увредљиво и са ниподаштавањем говорити о грађанима, само зато што не деле његово политичко мишљење и то на скупу који се тобоже оранизује поводом борбе против насиља, је дубоко забрињавајуће“, додала је Гојковић.

Такође, ако Никола Којо зна да се серије и филмови снимају новцем грађана, морао би да, како додаје Гојковићева, “зна и да новац грађана долази добрим делом и од оних које он назива ‘овцама и говедима’ и омаловажава само зато што имају другачије мишљење“.

“Не спорећи право које има на своје политичке ставове, ипак нико не сме и нема права, да на тако непримерен и нецивилизован начин вређа грађане Србије и да им оспорава право на опредељење и слободу да га изразе“, поручила је Гојковић.

Глиумац Никола Којо учествовао је данас на протесту у организацији дела опозиције „Србија против насиља“, где је изнео бројне критике на рачун актуелне власти.

Organizatori protesta opozicije traže: Uvedite sankcije Rusiji odmah! (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.