Почетна > Србија
Србија

Гојковић: Децентрализација културе стратешки циљ културне политике владе Србије

Министарка културе Маја Гојковић истакла је данас, на свечаности поводом 75. рођендана Библиотеке „Радоје Домановић у Великој Плани, да је децентрализација културе један од чврсто опредељених стратешких циљева културне политике Владе и ресорног министарства, а да се на примеру ове установе може видети на који начин се стварају услови да културни садржаји буду подједнако доступни свим грађанима Србије.
Фото: Танјуг/Дарио Констатиновић

„Интензивно улагање државе у протеклих десет година у обнову постојећих и изградњу нових библиотека, позоришта, биоскопа, музеја и галерија, архива и других установа културе широм Србије, резултат је децентрализације културе, као једног од чврсто опредељених стратешких циљева културне политике Владе и ресорног министарства“, рекла је Гојковић.

Она је додала да и у Великој Плани, на примеру ове библиотеке, може да се види на који начин се стварају услови да културни садржаји буду подједнако доступни свим грађанима Србије, саопштило је Министарство културе.

Гојковић је рекла да је као министарка културе посебно поносна што је пре пет година ова библиотека заједничким учешћем Министарства културе и локалне самоуправе комплетно реновирана, први пут од када се налази у овој згради, наменски саграђеној 1981. године.

Према њеним речима, добијањем модерно опремљеног и функционалног смештаја, какав библиотека која носи име једног од највећих српских књижевника и заслужује, ова установа засијала је пуним сјајем, што изнова потврђује колико је за добробит грађана важна сарадња свих нивоа власти.

Министарка је истакла да је побољшањем квалитета услуге и дигитализацијом грађе, драгоцено културно наслеђе постало расположиво знатно ширем кругу корисника, тако да се с пуним правом може рећи да Библиотека данас служи на понос становника Велике Плане и читавог Подунавског округа.

Подсећајући да Министарство културе придаје велики значај развоју библиотечке делатности, Гојковић је нагласила да су библиотеке и њихови фондови међу најмоћнијим генераторима развоја личности и јединствени чувари ризнице знања читавог друштва.

Mandić: Interes Crne Gore da ima najbolje moguće odnose i saradnju sa Srbijom

Преузмите андроид апликацију.