Почетна > Србија
Србија

Годишњица смрти патријарха Иринеја

Патријарх српски Порфирије служиће данас литургију поводом годишњице смрти патријарха Иринеја у крипти Саборног храма Светог Саве на Врачару.
Фото: PrtSc/РТВ

Патријарх Порфирије ће служити помен на гробу Иринеја, саопштила је СПЦ.

Иринеј је 22. јануара 2010. године изабран за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Српски патријарх Иринеј умро је 20. новембра 2020. године у Војној ковид болници „Карабурма“ у Београду од последица заразе корона вируса.

Прва монографија о Иринеју на годишњицу упокојења

Поводом годишњице упокојења патријарха српског Иринеја, 45. поглавара Српске православне цркве, обајвљена је научна монографија „Патријарх српски Иринеј и свештена јерархија СПЦ у дијалогу са муслиманима“, аутора ђакона Александра Прашчевића.

Ова научна монографија обухвата период од 2010. до 2020. године, и представља исцрпну и свеобухватну историју доприноса патријарха Иринеја и свештене јерархије СПЦ у дијалогу са поглаварима и представницима исламске заједнице, а написана је у склопу ауторовог постдоктората на Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну.

Професор Дарко Танасковић је у предговору написао:“Најновија, пета у низу, монографија др Александра Прашчевића о односима СПЦ са муслиманима, задржавајући исти приступ, структуру и композицију, хроничарски и документарно сведочи о свему значајном што је у овом важном сегменту међуверског дијалога наша Црква предузимала и остварила под 10 година дугим вођством патријарха Иринеја“.

Вечерас почињу “Дани митрополита Амфилохија”

Преузмите андроид апликацију.