Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Годишњица брзог воза Соко обележена у Новом Саду: Превезено скоро 3 милиона путника, од 2025. брзом пругом и до Будимпеште(ВИДЕО)

Први брзи воз на деоници Београд- Нови Сад стигао је пре тачно годину дана у железничку станицу у Новом Саду. Међу првим гостима тада нашли су се председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. Данас је обележена прва годишњица од пуштања брзе пруге Београд – Нови Сад, а кроз његове вагоне прошло је скоро три милиона људи.

Данашњој посети станици у Новом Саду присуствовали су премијерка Србије Ана Брнабић, министар Горан Весић, амбасадорка Кине Чен Бо, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, председника Покрајинске Владе Игор Мировић, као и представници кинеских компанија.

Први човек Новог Сада Милан Ђурић истакао је да је данашњи дан 2022. године уписан црвеним словима у историјском календару Новог Сада.

Та година је пролетела као брзи Соко воз, који је променио колосек наше свакодневице. Сада и они који раније нису користили воз радо седају у кабине. Ове шине су нам много значиле да довезу све туристе жељне посете Европске престонице културе током 2022. године, јер је Соко узлетео баш у години те важне титуле. Поносни смо што се од марта прошле године превезло близу три милиона путника. Све то захваљујући снажној држави, која се развија, улаже, гради и иде муњевито брзо напред.“

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Уз мудру политику и снажно вођство председника државе и владе, Србија негује челично пријатељство са Народном Републиком Кине и суседном Мађарском. Сада смо још неколико вагона удаљени од Будимпеште. Када део пруге до Суботице буде завршен, а требало би крајем 2024. године, и када мађарски партнери изграде деоницу 2025. године, биће потребно само пар сати за путовање између Београда и Будимпеште. Настављамо да улажемо у саобраћајну инфраструктуру“, навео је градоначелник Ђурић.

Ђу Гуођијанг, председавајући компаније “China railway international co” истакао је да је у протеклих годину дана заинтересованост путника била велика.
Фото: НС уживо/Павле Пејић

Брза, модерна и погодна пруга је у значајној мери побољшала услове путовања српског становништва, унапредила економски и друштвени развој северног дела Србије. Пракса је показала да је деоница Београд-Нови Сад изграђена са модерном технологијом, поузданим инжењерским квалитетом и донела економске и друштвене добробити. Постизање ових достигнућа проистекло је из велике пажње руководства Кине и Србије, и веома снажне подршке српског народа- истакао је Гуођијанг.

Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, навела је да за њу пре годину дана није отворена само деоница Београд- Нови Сад брзе пруге, већ је обележена прекретница у даљем развоју наше земље.
Фото: НС уживо/Павле Пејић

„Данас знамо да можемо и зато желимо идемо даље. Данас знамо да ћемо изградити деоницу до границе с Мађарском и да ћемо путовати и до Будимпеште. Модернизација пруге до границе са Црном Гором, до Италије и Аустрије, преко брзе пруге Београд- Загреб, више није сан. Због тога је годишњица важна и вредна тога да данас буде обележена. Најчешће сам чула коментар људи, који су се возили, као да нисам у Србији, а јесмо у Србији, али то је нова Србија, јача и модернија, она на коју се полако навикавамо и постављамо нове лествице“, рекла је премијерка.

Brnabić: Nastavljamo izgradnju pruga, Srbija postaje svojevrsni železnički čvor

Преузмите андроид апликацију.