Делује лако, али и омиљени доручак може да се упропасти.

Не само да миришу на детињство, већ су прженице и даље омиљени доручак. И то не само код нас у Србији већ и широм света.
Иако делује просто – умочиш хлеб у размућено јаје и ставиш да се пржи, заправо и прженице могу да се упропасте. И то баш.
Па уместо нечега дивног са хрскавим ивицама и меканом унутрашњошћу, једеш неку масну крпу.
А како да избегнете замке и направите савршене прженице?
Имамо неколико одличних савета за вас:
Одаберите прави хлеб и исеците га како треба
Уместо свежег хлеба, користите онај стар бар један дан. Идеална дебљина кришке је око 1,5 цм – тако ће упити довољно смесе, а неће се распасти.
Усавршите смесу
За две кришке хлеба користите једно јаје и четвртину шоље млека. Обавезно користите пуномасно млеко за богатији укус. Немојте претеривати с количином јаја јер то може довести до гњецавости.
Зачините по укусу
Експериментишите са зачинима. За пикантну варијанту, додајте ким, бибер или рендани пармезан. Љубитељи слатког могу додати цимет, ванилу или шећер у праху.
Правилно загрејте тигањ и користите праву масноћу
Користите биљно уље уместо путера, јер путер лако загори. Уље мора бити добро загрејано пре него што ставите хлеб, иначе ће прженице упити превише масноће.
Будите стрпљиви
Пржите на средњој ватри неколико минута са сваке стране. Немојте журити – стрпљење је кључ за постизање савршене златно-смеђе боје и текстуре.
Експериментишите са додацима
За додатну арому, размотрите додавање ваниле у смесу или посипање цимета преко готових прженица. Можете испробати и разне врсте хлеба за различите текстуре и укусе.
Сервирајте креативно
Знамо да су многима прженице најлепше са кајмаком и сиром, богато заливене јогуртом, али можда да се усудите и испробате још неку опцију. Послужите их са сезонским воћем, медом, јаворовим сирупом или домаћим џемом.
Запамтите, савршенство долази с праксом, па не одустајте ако не успете из првог покушаја.
Jedna uobičajena navika može uzrokovati gubitak vida: Saznajte kako da zaštitite svoje oči
Преузмите андроид апликацију.