Почетна > Србија
Србија

Гизелман: Посета Ламберт потврђује обновљен интерес за Западни Балкан

Заменица немачког амбасадора Дородтеа Гизелман изразила је данас задовољство због обновљеног интереса ЕУ за Западни Балкан и оценила да и посета министарке одбране Немачке Кристин Ламбрет, која ће се данас састати и са председником Републике Александром Вучићем, то потврђује.
Фото: WikimediaComonns/Thijs ter Haar – Flickr

„Долазак Ламберт у Београд нова је прилика за наставак разговора о питањима у региону и Европи и прилика да се пошаље снажна заједничка порука“, рекла је Гизелман на скупу Стратешки токови 2022 – „Француско-немачка сарадња и Западни Балкан“.

Она је навела да је задовољна обновљеним интересом за Западни Балкан који ће кулримнирати овог лета, захваљући Француској која организује конферецију посвећену овом региону, подсећајући да је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок навела да треба да „заузмемо страну, а не да се држимо по страни“.

„Драго ми је што могу да приметим изразе посвецехности исте снаге и од стране од Србије“, рекла је Гизелман.

Она је подсетила да је наслов прослогодишњег скупа био „Европа после Ангеле Меркел“, и додала да је Немачка задовољна због благослова што наслов овогодишњег скупа није „Европа после Макрона“.

Према њеним речима, важно је и то што Францука и Немачка настављају континуитет у сарадњи.

Додала је да је добра вест исход избора у Француској и то што су Французи послали јасан сигнал и показали јасну посвећеност заједничким напорима против „ратног лудила које је покренуо Владимир Путин“.

Скуп је организвао Форум за стратешке студије „ФОРСТ“ и Фондација Фридрих Еберт.

Vučić: Razgovori teški, ali zadovoljan sam interesovanjem Nemačke za dijalog

Преузмите андроид апликацију.