Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

„Гитаризација“ Марије Рашић у амфитеатру музичке школе „Исидор Бајић“

Након успешне београдске премијере, публика у Новом Саду ће имати прилику да чује пет нових композиција за класичну гитару савремених српских аутора које ће извести Марија Рашић на гитари.
Фото: Промо
Концерт ће се одржати у среду, 30. новембра у амфитеатру музичке школе „Исидор Бајић”.

На програму ће бити дела Душана Богдановића, Ивана Вукосављевића, Светозара Нешића, Дамјана Јовичина, Стевана Ковача Тикмајера и Властимира Трајковића. Улаз на концерт је бесплатан, а пројекат је подржан од стране СОКОЈ-а (Организација музичких аутора Србије).

Пројекат „Гитаризација” је јединствена иницијатива на домаћој гитаристичкој сцени која подстиче и промовише српско стваралаштво, наручујући и презентујући новонастале композиције за класичну гитару.

Публика ће имати прилику да чује разноврстан програм који укључује извођење 5 нових дела написаних за овај пројекат.

Избор значајних аутора различитих генерација и естетских приступа, међу којима се део први пут сусрео са компоновањем за класичну гитару, нуди нову перспективу посматрања овог инструмента, позивајући на његово веће препознавање на савременој сцени. Значај пројекта огледа се у проширивању репертоара за гитару и упознавању публике са актуелним тенденцијама домаће сцене.

Фото: Промо
Марија Рашић, иницијатор пројекта, је млада гитаристкиња и наставник у основној и средњој музичкој школи „Даворин Јенко” у Београду, која је недавно завршила мастер студије класичне гитаре на „Франц Лист Академији” у Будимпешти.

Наступала је на многим концертима у земљи и иностранству, међу којима се издваја: серија концерата као солиста са Сегединским симфонијским оркестром 2022. године у Шолти сали („Франц Лист Академија”, Будимпешта), Корзо кући музике у Сегедину, Дому уметности у Кањижи, солистички концерт на „BorGuitar” фестивалу у Италији, солистички концерт класичне гитаре и лауте у Стакленој дворани „Мупа” у Будимпешти, солистички концерт „Балканско лице гитаре” у замку Корник у Пољској, солистички концерт на „Naissus Guitar” фестивалу у Нишу… Марија је суоснивач и организатор пројекта „Карика”, у оквиру кога су изводена нова дела мађарских и српских композитора на концертима у Студентском културном центру у Београду и Текелијануму у Будимпешти.

Добитник је више националних и страних стипендија, те је освојила више од четрдесет награда на такмичењима у земљи и иностранству. Активно изводи музику савремених композитора и наручује дела за соло гитару и камерне ансамбле. Сем на класичној гитари, Марија је наступала на лаути, теорби, барокној гитари, сапеу (индонежанској лаути) и електричној гитари.

„Karaoke iz bloka“ u kafeu Hogar 26. novembra

Преузмите андроид апликацију.