Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Нови Сад Новосадске приче

Гимназија Јован Јовановић Змај – понос Новог Сада (ВИДЕО)

Имали смо част да посетимо најстарију новосадску гимназију „ Јован Јовановић Змај “ , која је уједно и једна од најстаријих културно просветних институција у Републици Србији.
Фото: Градске инфо

Том приликом нас је угостио др Радивоје П. Стојковић, математичар, директор гимназије „ Јован Јовановић Змај “ и челник Националног просветног савета, који нас је ближе упознао са историјатом, програмом и плановима ове установе од националног значаја за Републику Србију.

У тренуцима док је Наполеонова војска марширала кроз Европу, а српски народ се дизао на буне и устанке, угледни новосадски трговац Сава Вуковић приложио је 20000 форинти за оснивање српске гимназије у Новом Саду.

У Оснивачком писму, Саве Вуковића, наведена су три основна задатка која је Гимназија требала да испуни: опште образовање и васпитање у народном духу преко православне религије и народног језика. Од самог свог настанка, гимназија „Јован Јовановић Змај“ је нераскидиво повезана са Српском православном црквом и та вишевековна веза траје до данашњих дана.

Гимназија Јован Јовановић Змај данас има четири смера: природно-математички, друштвено-језички, смер за ученике талентоване за математику и општи смер. Од 2007. године у саставу Гимназије налазе се и огледна одељења седмог и осмог разреда основне школе.

У видео прилогу који следи, упознајте се ближе са овом установом од националног значаја.


Istorijat fudbalskog sporta u Novom Sadu (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.