Почетна > Србија
Србија

Генетика у функцији профитабилности и ефикасности производње свињског меса

Како генетика утиче на профитабилност и ефикасност производње свињског меса тема је о којој су у Привредној комори Војводине разговарали стручњаци и произвођачи.
Фото: Prt.Sc/Instagram/privredna_komora_vojvodine

На форуму је представљена интернационална компанија “GENUS PIC” са седиштем у Лондону, а скуп су подржали Амбасада Велике Британије у Србији као и министарство пољопривреде и ресорни покрајински секретаријат.

Подићи квалитет производње са што мање импута, уз то респектујући високе еколошке стандарде, императив је савременог свињогојства. Такав циљ је могуће постићи само уз савремену генетику, поручили су учесници скупа под називом “Генетика у функцији ефикасне и профитабилне производње свињског меса”.

Овај форум резултат је дугогодишње успешне сарадње са Британско -српском привредном комором поручио је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и нагласио значај примене науке у пракси, као и подршку покрајинског секретаријата за пољопривреду и ресорног министарства у афирмацији ове важне теме.

На скупу је представљена интернационална компанија “GENUS PIC” са седиштем у Лондону која је глобални лидер у области производње генетског материјала у свињогојству.

“Наш огранак у Италији прати овај део Европе и Африку. Овде сам са осталим колегама из компаније “Генус” јер је Србија веома значајно брзорастуће тржиште. Пољопривреда је област која пружа много могућности, а уз то верујемо да ће Србија брзо постати чланица Европске Уније.

Ми желимо да пружимо додатне могућности произвођачима у односу на оне које имају сада. Бенефити будуће сарадње су обострани и она са моје тачке гледишта има добру перспективу. Знамо да Србија увози одређене количине свиња, а данас су проблеми у тој сфери све сложенији, како због самог транспорта живих животиња, тако и због питања која се односе на њихову здравствену безбедност и генерално санитарне мере.

Сматрамо да би Србија требало да има довољно сопствене производње свињетине, а за то је квалитетна генетика први предуслов. Интенција је да се производи више свињског меса уз коришћење мање ресурса, мање воде, мање простора, али и људског рада, што значи подизање ефикасности на максималан ниво, а генетска решења која нудимо то омогућавају”, изјавио је представник те компаније Ђанлука Авино.

Тему поспешивања успешности производње свиња додатно актуелизује и ситуација проузрокована афричком кугом свиња која је девастирала производњу у готово свим деловима света. Према речима надлежних у Србији је ситуација под контролом.

U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

 

Преузмите андроид апликацију.