Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Где можете да изађете на тамбураше у Новом Саду?

Звуци тамбурице су део традиције Новог Сада, управо из тог разлога се једном годишње организује традиционални „Тамбурица фест“, када се на својеврсни начин велича овај инструмент.
Фото: Градске инфо

Управо због овог фестивала, јуче је читаво градско језгро претворено у једну тамбурашку журку. У преко тридесет локала и ресторана у граду, звуци тамбуре су забављали посетиоце.

Међутим, поставља се питање, где уживати у тамбурашкој вечери, када нису фестивалски дани? У наставку, представићемо вам неколико локала у Новом Саду, где можете уживати у традиционалним звуцима тамбурице.

Плава Фрајла

Ресторан Плава Фрајла налази се код Спенса, и у дугом низу година квалитетне услуге, стекао је репутацију за једно од најбољих тамбурашких места у граду. Тамбурашки оркестар „Романса“ сваког петка и суботе увесељава госте Плаве Фрајле, а многи од њих долазе у овај ресторан да себи угоде и слушају баш звуке ових тамбурица. Када је у питању прави тамбурашки звук, ово место је свакако једно од најцењенијих у Новом Саду.

Аква Дориа

На почетку Петроварадина са Новосадске стране – преко моста Дуге, одмах испод Петроварадинске тврђаве, ушушкани у њеним зидинама на обали Дунава, можете уз вино и вечеру да уживате у најлепшим звуковима тамбуре. Сваке вечери од 20:30 часова у фрајли наступају тамбураши. До сада непревазиђени ансамбл „Ad Libitum“, као и традиционални звуци тамбураша под вођством Милета Николића, увек остављају утисак високог нивоа музицирања, али и врхунске атмосфере и провода.

Сокаче

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SOKACE (@sokace_ns)

Сваким даном од 20 часова љубитељи тамбурице, могу у чарди Сокаче у срцу града (Папа Павла 11) да уживају у тамбурашким вечерима, док недељом овај вид весеља траје од 14 до 22 часа. У великој сали ресторана угађају свачијем укусу, бришу границе, и изазивају сећања на најдирљивије моменте. Трио „Сокаче“ је познат окрестар који наступа овде, а поред њих наступају на репертоару ресторана постоје још два ансамбла. Најчешће у саставу имају и виолину, па љубитељи „краљице инструмената“ такође могу да уживају.

Макијато кућа

Макијато кућа својим луксузним амбијентом, не подсећа на класичне чарде, где гостују тамбураши. Међутим, ако сте икада посетили њихов подрум, јасно је зашто многи Новосађани бирају баш овај локал за одлазак на тамбураше. Готово сваки петак од 21 час на адреси Железничка 10, можете уживати у звуковима тамбурице. Обавезно резервишите своје место, јер се места брзо попуне. Најчешће у подруму Макијато куће наступа оркетсар „Добра Банда“.

Лазин Салаш

У низу бројних локала у улици лазе Телечког, један се издваја. Овај ресторан војвођанске кухиње у понуди има аутентичне специјалитете уз домаћу атмосферу тамбурашког оркестра у правом салашком амбијенту, иако је лоциран у самом центру града. Дању можете отићи на ручак, а увече овај локал постаје право место за све мераклије.

Уз тамбурицу се пева до раних јутарњих часова, а неретко се организују и прославе. У Лазин Салаш се иде и на афтер, па је овде крцато до зоре. Радним данима, али и викендом госте забављају тамбурашки оркестари “Месечина”,  „Лепи Коле и оркестар Александар“.

Коноба Оркус

 

Ако желите да уживате у најдужој тамбурашкој традицији посетите “Конобу Оркус” подрум са традицијом од 1999. године, које је омиљено место за популарне веселе тамбурашке вечери. Овај подрум налази се у Грчкошколској улици и тамбураши наступају петком и суботом у вечерњим часовима. Ако кренете у “Оркус” обавезно резервишите своје место на време. Гости који посећују локал углавном су млади људу, а добро вино заштитини је знак “Оркуса”.


Са ових шест места, верујемо да смо вам понудили широк избор за уживање у мелодијама тамбурице. Нравно у Новом Саду и његовој околини постоји још „подрума“ који одржавају тамбурашку традицију Новог Сада. Пишите нам ваше препоруке за најбоље тамбурашке вечери у Новом  Саду.

Fijakeri i zvuci tambure najavili još jedan spektakularni Tamburica fest (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.