Где и како чувати лук зависи од тога да ли је цео или нарезан. Генерално, лук воли сув ваздух и ниске температуре, а одржавање оптималних услова складиштења значајно ће продужити његов рок трајања.
Ољуштени лук ће у фрижидеру издржати 10 до 14 дана, а сецкани седам до 10 дана. Ако се цео лук чува на хладном и сувом месту са добром вентилацијом, може да има рок трајања од три до седам месеци, под условом да је сув, чврст, са нетакнутом љуском и да не клија.
Чување на хладном и сувом месту
Идеална температура за чување лука је између 7 и 13 степени Целзијуса, што значи да је најбоље место за њега у фрижидеру или другом хладном и сувом месту као што је подрум, остава или гаража.
Шта је са фрижидером?
Иако чак и неољуштени лук можете да чувате цео у фрижидеру неколико дана, дуже чување се не препоручује. Лук остављен у фрижидеру дуже време претвара скроб у шећер, чинећи га меким и мокрим.
Смањите ниво влажности
Лук треба уклонити из свих пластичних кеса за храну пре складиштења и држати даље од производа који испуштају влагу, као што је кромпир. Ако га оставите у врећици која не дозвољава циркулацију ваздуха, може се развити буђ. Висок ниво влажности такође може изазвати ницање лука. Уместо пластичне кесе, користите мрежасту кесу или контејнер који омогућава циркулацију ваздуха.
Држите га на тамном месту
Поред тога што простор мора бити сув, хладан и добро проветрен, лук мора бити заштићен и од директне сунчеве светлости. Топлота коју генерише сунчева светлост или други извор може подстаћи раст плесни и других микроба.
Како чувати нарезани лук?
За разлику од целог лука, нарезани лук је најбоље чувати у фрижидеру у затвореној пластичној кеси или херметички затвореној посуди. Важно је знати да јабуке, крушке и целер апсорбују мирисе лука ако се чувају у њиховој близини.
Замрзавање лука
Иако се не препоручује замрзавање целег лука, сецкани добро делује када се чува у замрзивачу. У ту сврху можемо га ставити у кесу за замрзивач, из које се трудимо да истиснемо што више ваздуха. Замрзавање мења његову текстуру, али ће и даље бити корисно за печење и било коју другу топлотну обраду.
Postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete utvrditi da li su jaja i dalje bezbedna za jelo
Преузмите андроид апликацију.