Други међународни сајам вина „Винска визија Отворени Балкан“ биће одржан од 16. до 19. новембра на Београдском сајму, заједно са манифестацијом „Food vision by Open Balkan“, за коју је кувар Урош Урошевић из организације Serbian Junior Chefs Club данас рекао да ће представљати гастрономски спектакл за све посетиоце.
„Током ова четири дана, гастрономски спектакл ће се, поред сајамске манифестације „Wine vision“, одиграти у халама 5 и 11 у које ће улаз бити потпуно слободан за све посетиоце“, навео је Урошевић за Танјуг.
Он је додао да ће овогодишњи сајам имати двоструко више излагача, јер се њихов број повећао, са прошлогодишњих 300 на преко 600 излагача ове године.
„Недостају нам хале, више немамо ни један квадрат слободан. Очекујемо да у ова четири дана имамо велику посету. Прошле године 30.000, сада не бих да лицитирам, имамо озбиљне најаве да ће посета бити и већа“, рекао је Урошевић.
Он је подсетио да ће поред такмичарског дела програма бити организоване и мастерклас сесије и презентације, а постојаће и дечији кутак где ће најмлађи суграђани моћи да праве јестиве фигурице.
Урошевић је најавио и ревијално такмичење у кулинарству за дипломатски кор у недељу, док ће исти дан бити одржано и ревијално такмичење представника медија.
Он је рекао да ће у оквиру манифестације гости из иностранства одржати радионице, планирана су гостовања кувара са Мишелиновом звездом и долазак неких од најбољих пица мајстора на свету, а кувар Стево Карапанџа ће организовати радионицу „Најскупљи зачин на Стевин начин“.
„Наши посетиоци ће имати прилику да уживају у једном демо ресторану. Најбољи ресторани из Србије, Северне Македоније и Албаније који се буду такмичили припремиће сет меније, који ће сви наши посетиоци моћи да купе по повољним ценама. И да у тим сет менијима уживају у једном такмичарском ресторану, где ће професионални конобари и сомелијери упарити вино са том храном“, навео је Урошевић.
Кувар Александар Илић из организације Serbian Junior Chefs Club је рекао данас за Танјуг да је људима у Србији у природи да лепо приме и дочекају госте, а самим тим, Илић тврди да се и храна која се спрема у Србији спрема са пуно љубави.
„Постоји статистика, када туриста дође у Србију, прве две ствари које су оставиле највећи утисак на њега, увек је храна прва или друга ствар. Заиста има шта да понудимо и шта да покажемо“, рекао је Илић.
Он је додао да ће поред хале 5 бити организован гастрономски програм и у хали 11 и позвао све грађане да дођу у посету Сајму.
„Имамо и халу 11, где ће се представити стране и домаће компаније из сфере угоститељства, где ће представити своје производе, намењење професионалним купцима и грађанству. Позивамо све наше грађане да дођу, да пробамо добру храну и добро вино“, поручио је Илић.
Други међународни сајам вина „Винска визија Отворени Балкан“ биће одржан од 16. до 19. новембра на Београдском сајму, најављено је из Владе Србије.
Сајам ће се одржати под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ и током четири дана Винске визије, Београд ће окупити више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија из више од 28 земаља, што је дупло више излагача него прошле године.
Како се наводи, половина излагача биће из земаља чланица Отвореног Балкана, и то 260 из Србије, 74 из Северне Македоније и 21 из Албаније, а ове године Сајму су се придружили произвођачи из целог света.
Посебан квалитет Сајма, како је раније за Танјуг рекао председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, биће бизнис програм, односно Б2Б (business-to-business) разговори између произвођача вина и купаца, а према његовим речима очекује се да ће бити одржано чак 10.000 ових састанака.
Директор Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта за Танјуг је навео да ће за вински сајам бити коришћено шест хала, док ће се у две одвијати гастрономски програм.
Gašić obišao renovirani Zavod za zdravstvenu zaštitu pripadnika MUP-a
Преузмите андроид апликацију.