Почетна > Србија
Србија

Гашић: Мање насиља у породици, али смањење бројева само један од циљева

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић каже да се за 11 месеци, у оквиру насиља у породици и партнерским односима, бележи смањење броја убијених за 9,76 одсто у односу на исти период претходне године.
Фото: Танјуг/ОМК МУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

„Само смањењем бројева ни у овим случајевима нећемо бити задовољни, јер такве страхоте не смеју да се дешавају. Жене морају да се константно охрабрују да пријаве насилника“, рекао је Гашић за „Блиц“ и додао да је важно да се подиже свест грађана да пријаве догађаје који имају елементе насиља у породици и партнерским односима.

МУП је са Телекомом Србија, каже Гашић, у Оперативном центру МУП-а отворио телефонску линију 0800 100 600 која је бесплатна и доступна 24 часа путем које се пријављују догађаји насиља у породици.

Каже да се бележи повећање броја пријављених догађаја са елементима насиља у породици за 2,16 одсто, за 11 месеци ове године, у односу на исти период 2021.

Одговарајући на питање о Нацрту закона о унутрашњим пословима, који је изазвао доста полемика у јавности, а посебно део који се односи на одредбу којом се полицији омогуће улазак у стан без налога суда, Гашић каже да је нацрт повучен из процедуре усвајања, како би се на њему даље радило кроз широке консултације, и управо са циљем да се разјасне све недоумице у јавности.

„Важно је да добијемо модеран и ефикасан Закон о унутрашњим пословима који ће уредити сва питања која се тичу како положаја полицајаца и унутрашње организације МУП-а, тако и питања која се тичу подизања степена безбедности свих грађана на највиши ниво“, рекао је Гашић.

Србија је због дешавања на Косову последњих недеља тражила од Кфора повратак српске војске и полиције, а на питање да ли је српска полиција спремна да се врати уколико буде било потребе, Гашић је оценио да би то било веома значајно за безбедност српског становништва, као и због контроле административних прелаза Јариње и Брњак, те да би довело до смањења тензија.

„Председник Србије и цело државно руководство чине и чиниће све да сачувамо мир и стабилност у нашој земљи, али ако било ко покуша да угрози безбедност наших грађана и стабилност и суверенитет наше државе будите уверени да припадници МУП-а показују изузетно висок морал, храброст, понос и жељу да стану у одбрану своје отаџбине и својих сународника“, рекао је Гашић.
Министар је, као један од приоритета у следећој години, у техничком делу навео обезбеђивање најсавременије опреме и побољшање услова рада.

„Интензивно радимо и на континуираном побољшању материјалног положаја и стандарда припадника МУП-а. Свакако да ћемо интензивирати међународну сарадњу, како би кроз размену искустава и додатне обуке стицали и нова знања и вештине“, рекао је Гашић.

Што се оперативног дела тиче, Гашић каже да ће инсистирати на још ефикаснијој борби против свих видова криминала, посебно организованог, као и још снажнију, одлучнију и бескопромисну борбу у сузбијању трговине наркотицима.

„Покренули смо процедуру за поновно покретање Средње школе унутрашњих послова, која је неопходна за систематско и континуирано школовање будућих полицајаца. Уверен сам да ће то битно утицати на јачање професионализма и ефикансости у раду МУП-а, али такође сам уверен да ће то бити од великог друштвеног значаја“, закључио је Гашић.

Produžava se porodiljsko bolovanje sa 12 na 15 meseci

Преузмите андроид апликацију.