Почетна > Србија
Србија

Гарић: Курти спречава сваки договор Београда и Приштине

То што је премијер тзв. Косова Аљбин Кури спречио Србе са КиМ да изађу на гласање на тој територији допринело је постојећем неповерењу Београда и Приштине, као и одсуству сваке могућности смисленог и цивилизованог договора, рекао је данас за Танјуг уредник портала Косово онлајн Милош Гарић.
Фото: PrtSc/K1 Televizija/YouTube

Оценио је да таква Кутријева одлука доприноси и спречавању реализације свега онога што је раније договорено у Бриселу и да је једина идеја таквог понашања да се од Србије на силу изнуди признање Косова као независне државе.

„Већ знамо да су ставови Приштине да не жели да реализује споразуме, као и да одбија сваку могућност разговора на одрађене теме, а једна једина идеја је да Србија на силу, уз притисак споља, уз уцене које иду из Приштине и кроз притисак који се константно спроводи над српским народом на КиМ, буде принуђена, како то у Приштини виде, да прихвати признање“, објаснио је Граић.

Сматра да је Курти „долио уље на ватру“ постојећој великој плими неповерења које влада између Београда и Приштине и допринео одсуству сваке могућности смисленог и цивилизованог разовора.

Према његовим речима, Запад је почео да примећује и сигнализира Приштини да се не понаша на овај начин, а Курти, као одговор на замерке, за све оптужује Београд, покушавајући да са себе скине сваку одговорност.

Гарић сматра да опомене Запада нису довољно јаке да би се Курти зауставио и оцењује да ће Приштина сасвим сигурно наставити у спровођењу својих намера, због чега „не можемо да будемо оптимистични да ће дијалог Београда и Приштине довести до суштиских померања у позитивном смеру“.

„Тешко је у оваквом амбијенту разговарати о било чему што је од суштинске важности и што однос између Београда и Приштине може да помери у позитивном смеру“, казао је он.

Гарић је подсетио да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио јуче да је сада прави моменат за наставак дијалога, па указао на то да је Лајчаков став још један показатељ неспремности високих функционера ЕУ да препознају проблем на КиМ и допринесу његовом решавању.

„Ако оправдавате ставове Приштине, који су потпуно изнад сваког цивилизацијског понашања, онда је реч о несхватању оних који би морали да разумеју комплексност ситуације“, поручио је Гарић.

Нагласио је да западне силе ни на који начин не утичу и не раде ништа како би се побољшао положај Срба на Косову, већ праве привид дијалога и покушаја да се ствари разреше.

Закључио је да овако само „вртимо у круг“, а да је прикривени циљ да се на Србију изврши притисак како би признала Косово.

Упитан да прокоментарише зашто међународна заједница није агресивније реаговала и казнила власти у Приштини, уредник Косова онлајн је казао да се међународна заједница понаша у складу са својим ставом да је Косово независна држава.

„Они критикују Приштину, али конкретно ништа друго не раде, остављајући Приштини на вољу да се понаша као да је Косово независна држава и да спроводи законе онако како они мисле да треба на својој територији, иако се то коси са свим цивилизацијским нормама“, рекао је Гарић.

Додао је да Запад на тај начин индиректно поручује да је завршен процес заокруживања независности тзв. државе Косова.

Међутим, Гарић је нагласио и да се ће се видети до којих граница ће се толерисати понашање Приштине, јер, казао је, Курти прети да угрози и планове међународне заједнице.

„Ако Курти постане сметња Западу на путу да оствари своје циљеве и амбиције, није искључено да ће он трпети последице, али то остаје да се види“, рекао је Граић.

Brnabić: Nije napravljen dogovor sa Dačićem da bude premijer

Преузмите андроид апликацију.