Почетна > Свет
Свет

Гардијан: Процурели тајни документи о руској сајбер-групи “Вулкан“

Британски Гардијан данас је објавио процуреле “Вулкан фајлове“, који сведоче о плану рада на јачању способности Русије за сајбер ратовање.
Фото: Unsplash/
Markus Spiske

Наводи се да хиљаде страница тајних докумената, које је доставио анонимни узбуњивач, бесан због рата Русије у Украјини, сведоче о хакерским активностима које датирају од 2016. до 2021. године, и да су таква „цурења“ из Москве изузетно ретка.

“Због догађаја у Украјини одлучио сам да ову информацију објавим. Компанија ‘Вулкан’ ради лоше ствари, а руска влада је кукавичка. Љут сам због инвазије на Украјину и страшних ствари које се тамо дешавају. Надам се да можете искористити ове информације да покажете шта се дешава иза затворених врата“, навео је узбуњивач.

Објављени су мејлови, интерни документо, планови пројеката, буџети и уговори, који нуде увид у свеобухватне напоре Кремља у сајбер-сфери, у време када се води рат против Украјине.

Гардијан наводи је рад компаније повезан са Федералном службом безбедности (ФСБ), домаћом шпијунском агенцијом и другим оперативим и обавештајним агенцијама.

Један документ повезује алатку „Вулкан“ за сајбер нападе са злогласном хакерском групом „Сандворм“, за коју је америчка влада тврди да је два пута изазвала нестанак струје у Украјини, пореметила Олимпијске игре у Јужној Кореји и покренула НотПетиа, економски најразорнији малвер у историји.

Наводи се да тај алат, под кодним именом Scan -В, претражује интернет у потрази за рањивостима, које се затим чувају за коришћење у будућим сајбер нападима.

Други систем, познат као Амезит, представља план за надзор и контролу интернета у регионима под руском командом, а омогућава и дезинформације путем лажних профила друштвених медија.

Трећи систем који је изградио „Вулкан“, Cristal – 2V, програм је обуке за сајбер оперативце о методама потребним за рушење железничке, ваздушне и поморске инфраструктуре.

Гардијан наводи да је познато да су руски хакери више пута гађали украјинске рачунарске мреже.

Поједини процурели документи садрже оно што се чини као илустративни примери потенцијалних мета, па тако један документ садржи мапу која приказује тачке широм САД, а други садржи детаље о нуклеарној електрани у Швајцарској.

U Rusiji priveden američki novinar zbog špijunaže; Kinesko-ruski odnosi jačaju

 

Преузмите андроид апликацију.