Почетна > Бизнис
Бизнис

Гардијан: Мало вероватно да ће ЕУ ограничити цену руског гаса

Европска комисија намерава да одустане од увођења горње границе цена руског гаса, али не и од плана о увођењу пореза на вишак профита енергетских компанија, наводи се у документу који је процурио у јавност.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Предлог прописа у који је Гардијан имао увид, не садржи ни ограничење цене руског гаса нити увозног гаса, након што државе чланице прошле седмице нису могле да се договоре о ограничењима.

Очекује се да ће ЕУ наметнути додатне порезе на високе профите компанија за фосилна горива, уз посебно ограничење прихода произвођача електричне енергије са ниским садржајем угљеника.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен требало би да објави европски план за суочавање са порастом цена електричне енергије у среду у годишњем говору о стању Уније.

Коначни текст би могао да буде промењен, али нацрт документа открива сумње ЕК у вези са добијањем довољно подршке од земаља чланица ЕУ за постављање ограничења цена на руски гас као одговор на оно што назива руским коришћењем гаса као оружја.

Земље чланице ЕУ које увозе велике количине гаса из Русије, укључујући Мађарску, Словачку и Аустрију, изјасниле су се против ограничења цене руског гаса јер се плаше да би Кремљ зауставио све токове гаса, гурнувши њихове земље у рецесију.

Десетак земаља, укључујући Француску и Пољску, желело би да се уведе ограничење цена за сав увезени гас, што виде као бољи начин за обуздавање скока цена.

Холандија и Данска су опрезне у погледу било каквог ограничења цена, док Немачка страхује да би ограничење цене руског гаса изазвало поделе.

Šolc: Zahvaljujući merama dobri izgledi da preguramo zimu

Преузмите андроид апликацију.