Почетна > Бизнис
Бизнис

Гана подигла цену откупа какаа од домаћих фармера за више од 63 одсто

Гана је данас подигла загарантовану цену откупа какаа за фармере у тој земљи за више од 63 одсто у настојању да повећа њихове приходе и спречи кријумчарење те робе у суседне земље где се какао продаје по вишим ценама.
Фото: Unsplash/tetiana_bykovets

Председник Гане Нана Акуфо-Адо је рекао да ће држава од фармера откупљивати какао по цени од око 1.714 евра по тони за сезону 2023/2024, која почиње у септембру, што је највиша цена откупа која се плаћа пољопривредницима широм западне Африке у последњих 50 година, преноси Ројтерс.

„Са предвиђеним стабилним ценама, влада ће наставити да награђује пољопривреднике добрим ценама у годинама које су пред нама”, рекао је Акуфо-Адо.

Пораст цене откупа долази пошто су фјучерси за какао достигли рекордно висок ниво за последњих 46 година последњих недеља.

Ослабљена валута у Гани „цеди” утицала је на снижење цена какаа са фарми у Гани током претходне сезоне, за разлику од суседне Обале Слоноваче, где су цене порасле, између осталог, и због тога што фармери из Гане кријумчаре своја зрна какаа и тамо их продају по вишим ценама.

„Разлика у цени је смањена и више неће бити исплативо продавати какао Обали Слоноваче и Тогоу”, оценила је представница организације заступнице Платформе Гане за извоз какаа, Летисија Аду Јенки.

Камерун, четврти светски произвођач какаа, у четвртак је подигао цену откупа са домаћих фарми за 25 одсто на око 2,29 евра по килограму за сезону 2023/2024, преноси Танјуг.

Zbog nedostatka vetra cene električne energije rastu širom Evrope

Преузмите андроид апликацију.