Почетна > Бизнис
Бизнис

Гајић: Трудићемо се да Београд постане домаћин „EXPO 2027“

Србија ће, уколико Београд победи на кандидатури за EXPO 2027 и буде домаћин те манифестације, за три године добити национални стадион и нови сајамски простор у главном граду, рекао је министар спорта Зоран Гајић данас у Паризу, где ће се сутра на 171. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе представити градови кандидати за ту изложбу.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

На 171. Скупштини кандидатуру Београда „Игра(ј) за човечантво – спорт и музика за све“ представиће, поред Гајића, министар финансија Синиша Мали и градски урбаниста Марко Стојчић.

Гајић је за Танјуг истакао да ће тим из Србије урадити све како би сутра што боље представио могућности и потенцијале српске престонице.

“Очекујем да ћемо се добро представити као земља кандидат за специјализовани EXPO 2027 и потрудићемо се да представимо све могућности које има Србија што се тиче, и спорта, и музике, и културе“, рекао је Гајић.

Нагласио је да ће изложба EXPO 2027 трајати три месеца у граду који буде изабран за домаћина и да би освајање кандидатуре Србији донело велике економске и финансијске бенефите, јер би могла да рачуна на посету од више од 2,5 милиона људи.

Он је казао да ће тим из Србије сутра говорити пред комисијом коју чини 170 земаља чланица Међународног бироа за изложбе (БИЕ) и навео да је његов задатак да представи успехе српских спориста и остварене резултате у домену спорта, као и бенефите које људи имају од здравих навика, рекреације, физичке активности и игре.

Напоменуо је да ће бити речи и о пројектима који ће се градити у Београду у сусрет манифестацији, као и о њиховом значју за све грађане Србје.

Као предност Србије у односу на друге земље кандидате министар је истакао то што Србија има повољан географски положал и до ње је једноставније и повољније доћи него до других земаља које су поднеле кандидатуру.

“Сви заједно смо у борбеном раположењу како би на што бољи начин преставили Београд и Србију“, рекао је Гајић и похвалио цео тим који се бори да у Србију доведе EXPO 2027.

У складу са поступком кандидатуре сутра увече планиран је и свечани пријем за високе званичнике, на коме ће домаћини бити супруга председника Србије Тамара Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Београд ће представити и престижни српски уметници – виолиниста Стефан Миленковић и глумачки бард Мики Манојловић, уз видео укључење Новака Ђоковића.

То ће бити друго представљање кандидатуре Београда у Паризу, после успешне промоције у јуну ове године, на 170. заседању БИЕ.

Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink

Преузмите андроид апликацију.